zondag, 10. december 2006 - 16:37

Gelijkspel Ajax- AZ

Amsterdam

PSV-trainer Ronald Koeman en consorten zullen zich in de handen knijpen na het zien van Ajax-AZ. In het duel om de tweede plaats deelden de concurrenten de punten: 2-2. Op 24 februari 1980 vertrok AZ voor de laatste maal met een gelijkspel uit Amsterdam. Ook toen eindigde de confrontatie in 2-2.

Ajax startte met Ryan Babel, terug van blessureleed, in de basis. Urby Emanuelson nam de positie op het middenveld over van de geschorste Wesley Sneijder, terwijl Olaf Lindenbergh de linksbackpositie bekleedde. John Heitinga opereerde weer eens als verdedigende middenvelder. AZ trad aan met Ronald Waterreus in de basis. Hij verdedigt tot het eind van dit jaar het doel van de Alkmaarders. De zieke Danny Koevermans (griep) werd vervangen door Moussa Dembélé.

Het eerste kwartier van de wedstrijd speelde zich voornamelijk af op de helft van AZ, in hoog tempo. Ajax begon fel, zat er kort op en gaf de Alkmaarders geen kans om er uit te komen. De grootste kans kwam na 13 minuten voor Emanuelson, die na een een-tweetje met Klaas-Jan Huntelaar de bal rakelings naast schoot.

Ook in het tweede kwartier bleef Ajax dreigend, hoewel AZ tweemaal voorzichtig richting het strafschopgebied van de Amsterdammers oprukte. Na ruim dertig minuten nam Ajax de leiding. Via Huntelaar belandde de bal bij de volledig vrijstaande Johnny Heitinga, die Waterreus via de onderkant van de lat passeerde.

In het slot van de eerste helft bleef Ajax de boventoon voeren. Waterreus moest gestrekt gaan op een schot van Huntelaar. De enkele keer dat de gasten op de helft van de thuisclub kwamen, stichtten ze geen gevaar.

Met twee wissels hoopte AZ in de tweede helft met Ajax mee te kunnen doen. Julian Jenner en Simon Cziommer voor Maarten Martens en Demy de Zeeuw maakte AZ op papier de aanvallende intenties voor het tweede bedrijf duidelijk. Met succes, want al na vijf minuten gaf Julian Jenner de voorzet die Shota Arveladze intikte: 1-1.

Via David Mendes da Silva nam AZ niet veel later de leiding. Een schot van Jenner werd gekeerd door Ajax-doelman Maarten Stekelenburg, de rebound ingeschoten door Mendes da Silva: 1-2.

Waar Ajax voor rust feller en dreigender was, gold dat voor AZ in de tweede helft. Toch kreeg Ajax via Heitinga, Huntelaar en Babel kansen op de gelijkmaker. Aan de andere kant wisselde Ten Cate Lindenbergh voor Thomas Vermaelen om de gevaarlijke Jenner in toom te houden.

Een kwartier voor tijd maakte Ajax alsnog de gelijkmaker. Huntelaar kopte een voorzet van Nicolae Mitea achter Waterreus: 2-2. Het slot van het duel zat vol spanning en actie. Huntelaar trapte na richting Cziommer, Babel noopte Waterreus tot een redding, invaller Markus Rosenberg zag een omhaal net naast gaan en Ajax claimde een strafschop, maar moest toch toezien dat AZ met een punt de Amsterdam ArenA mocht verlaten.