zondag, 18. juni 2006 - 10:02

Ghana indrukwekkend langs Tsjechië

De eerste overwinning van een Afrikaans elftal dit WK is een feit. Ghana verraste vriend en vijand door Tsjechië met 2-0 te kloppen. De manier waarop was zeer indrukwekkend.

Ghana kwam fel uit de startblokken en dat leverde direct succes op. De snelle Asamoah Gyan kwam alleen voor doelman Peter Cech te staan en schoof de bal achter de keeper van Chelsea.

Na de verrassende openingstreffer bleef Ghana brutaal de aanval zoeken. Vooral Matthew Amoah, voormalig aanvaller van Vitesse, was een ware plaag voor de Tsjechische defensie. Het was een wonder dat na 45 minuten spelen nog maar de 1-0 op de borden stond.

Ook na de rust was het alleen Ghana dat recht had op de overwinning. Na ruim een uur spelen kreeg de Afrikaanse equipe een ideale mogelijkheid om de score uit te breiden. Tomas Ujfalusi haalde Matthew Amoah onderuit in het zestienmetergebied en moest dat bekopen met een rode kaart. Asamoah Gyan mocht aanleggen vanaf de strafschopstip en schoot de bal onhoudbaar achter Cech. Scheidsrechter Elizondo Horacio had echter nog niet op zijn fluit geblazen en gaf de aanvaller een gele kaart, waardoor hij volgende week geschorst is.

De tweede poging van Gyan belandde op de paal en ook in de rebound ging de bal er niet in. Wat volgde was een hele waslijst aan kansen voor Ghana. Tsjechië mocht zich gelukkig prijzen met Cech als doelman, anders had de score veel hoger kunnen uitvallen.

Tien minuten voor tijd besliste Sulley Ali Muntari de wedstrijd. Met een vlammend schot liet hij de vele Afrikaanse toeschouwers een gat in de lucht springen. Vlak voor tijd maakte Muntari nog zijn tweede treffer van de avond, maar in plaats van zich even terug te laten zakken, tikte hij de bal in buitenspelpositie binnen.

Door de overwinning hebben 'The Black Stars' opeens goede papieren om zich te plaatsen voor de achtste finales. De Tsjechen hadden in hun eerste wedstrijd tegen de Verenigde Staten (3-0) nog zoveel indruk gemaakt, maar vanavond leek er wel een totaal andere ploeg op het veld te staan. Ok, spits Jan Koller stond door een blessure buitenspel, maar daar mag de totale offday niet aan toegewezen worden. In de eerste helft kreeg de ploeg van bondscoach Karel Brückner één kansje, maar daar schrok de Ghanese doelman Kingson niet van. In blessuretijd moest de doelman wel een aantal maal ingrijpen, maar de nul bleef op de borden staan. Volgende week donderdag vallen de beslissingen in Groep E.