maandag, 9. januari 2006 - 13:26

Gratis identiteitskaart voor 14-jarigen

Voor iedereen vanaf 14 jaar geldt in Nederland de identificatie-plicht. Je moet kunnen bewijzen wie je bent en daarvoor heb je een identiteitsbewijs nodig.
<BR>De regering komt nu de 14-jarigen financieel tegemoet met het gratis uitgeven van de Nederlandse Identiteitskaart.
<BR>Met ingang van 1 januari 2006 kunnen jongeren die op of na 1 januari 2006 de leeftijd van 14 jaar bereiken, eenmalig gratis een Nederlandse Identiteitskaart (NIK) krijgen. Normaal betaal je € 31,25 voor een NIK. Het is niet mogelijk met een kleine bijbetaling de gratis NIK te vervangen door een nationaal paspoort. De gratis verstrekking geldt alleen voor de identiteitskaart.

Voor het ontvangen van een gratis kaart gelden de volgende voorwaarden:

Je moet in de gemeente van aanvraag zijn ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens (GBA)
Je mag niet eerder een gratis identiteitskaart hebben ontvangen.

Word je in 2006 14 jaar, maar heb je al eerder een Nederlandse Identiteitskaart gekocht? Dan kan het toch handig zijn een gratis nieuwe kaart te halen. De identiteitskaart is immers 5 jaar geldig dus daarmee kun je weer jaren vooruit. Je moet wel bij het aanvragen je 'oude' geldige identiteitskaart laten zien en bij het ontvangen van je nieuwe kaart, moet je de oude identiteits-kaart inleveren.

Voldoe je aan de voorwaarden maar is je identiteitskaart vermist of gestolen, dan kan je toch een gratis identiteits-kaart aanvragen. De kosten voor vermissing worden wel in rekening ge-bracht. Je kunt overigens maar één keer een gratis kaart aanvragen.

Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht zich te kunnen ident-ificeren. Geldige identiteitsbewijzen zijn een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. Voor de groep van 14- tot 18-jarigen valt het rijbewijs af. Je kunt dus kiezen: of je neemt een Nederlandse Identiteitskaart of een paspoort, of beide.

Het voordeel van een NIK is dat je deze door de afmeting (zelfde als een betaalpasje) gemakke-lijker bij je kunt dragen. Met de Nederlandse Identiteitskaart mag je reizen binnen Europa. Een nationaal paspoort is duurder (€ 39,40) maar daarmee kan je verre reizen maken (buiten Euro-pa).

Ongeveer twee maanden voordat je 14 jaar wordt krijg je van de gemeente een brief met uitleg over de gratis verstrekking van de Nederlandse Identiteitskaart.

Je kunt een aanvraag indienen ten hoogste acht weken voordat je 14 jaar wordt of zodra je 14 jaar bent. Als je bijv. op 5 augustus 14 jaar wordt, kan je op 5 juni een gratis NIK aanvragen. Indien je de aanvraag eerder indient, worden de verschuldigde leges à € 31,25 wel in rekening gebracht.
Provincie:
Tag(s):