zaterdag, 29. april 2006 - 16:30

Greenpeace in actie tegen Cargill

Amsterdam

Zaterdagmorgen voerde Greenpeace actie bij Soja gigant Cargill in de Amsterdamse Westhavens. De actievoerders zaten vast geketend aan de zuigers en loopbanden van het bedrijf zodat het schip Flecha, met aanboord 50.000 ton aan Braziliaanse soja, niet gelost kon worden. In de loop van de middag zijn 8 of 9 actievoerders door de politie verwijderd en aangehouden. Zo’n 50 actievoerders zaten nog vastgeketend op het terrein van de Cargill.

Op de opslagsilo’s van de fabriek is de boodschap: Forest Crime geschilderd. Greenpeace protesteert hiermee tegen de Amerikaanse multinational die soja verwerkt afkomstig van plantages waarvoor grootschalig Amazone regenwoud is vernietigd. Nederland is 's werelds grootste importeur van Braziliaanse soja, hoofdzakelijk voor ons veevoer.

In de Amazone speelt Cargill een belangrijke rol bij de ontbossing. Het bedrijf heeft zonder vergunning een haven aangelegd in Santarém, middenin de Amazone. Daaromheen zijn veel illegale soja-plantages ontstaan. De Flecha komt rechtstreeks van de illegaal gebouwde haven in Santarém met meer dan 50.000 ton soja uit de Amazone.

Greenpeace heeft er vorige week opnieuw op aangedrongen geen soja uit de Amazone af te nemen, zodat dit tropische regenwoud niet verder wordt verwoest. Zonder resultaat.

Volgens Hilde Stroot, actieleidster van Greenpeace, heeft de Cargill zaterdagmorgen wel contact gezocht met Greenpeace om te praten. 'Maar twee dagen geleden is er al een gesprek geweest tussen beide partijen en daar is niets uit voor gekomen. Wij willen best praten, maar niet als dat geen resultaat heeft.'

De politie was met drie schepen ter plaatse en zijn er waren enkele tientallen agenten op het terrein van de Cargill aanwezig. Om 19.00 uur hebben de laatste 20 actievoerders zich overgeven en is de actie beëindigt.

Greenpeace voert een wereldwijde campagne voor het behoud van de oerbossen. Nederlanders worden opgeroepen hun zorgen aan de minister kenbaar te maken via Geenpeace red het bos nu
Provincie:
Tag(s):