dinsdag, 13. juni 2006 - 20:03

Haantjes niet de voorsten tegen Zwitserland

In een weinig verheffend duel hebben Frankrijk en Zwitserland vanavond met 0-0 gelijk gespeeld. Dat de brilstand na negentig minuten op het bord stond, was allerminst verrassend. Voor doelpunten was het geboden spel veel te pover.

De eindstand tekende zich in de eerste helft, waarin nauwelijks iets te beleven viel, al af. Op een vrije trap van Barnetta na, die door alles en iedereen gemist werd en op de paal belandde, wisten de afwachtende Zwitsers geen enkele mogelijkheid bij elkaar te voetballen. De Fransen stelden er ook weinig tegenover. Toch hadden de Haantjes tweemaal kunnen scoren. Halverwege de eerste helft brak Ribery gevaarlijk door op rechts. Zijn voorzet op Henry was echter zo slecht, dat de spits van Arsenal er niets fatsoenlijks meer mee kon doen.

Even later brak de spits zelf door, maar hield zijn inzet het midden tussen een schot en een voorzet op de meegekomen Vieira. Dat er voor rust niet meer te genieten viel, lag vooral aan het gebrek aan lef dat de Franse bondscoach Domenech aan de dag legde. Hij stelde slechts Henry voorin op. De snelheid van de puntspeler zorgde er echter voor dat de middenvelders nooit op tijd aan konden sluiten als de aanvaller eens werd weggestuurd.

De tweede helft een onveranderd beeld. Frankrijk door de taktiek onmachtig, Zwitserland loerend op de uitbraak. Die kwam er na een uur spelen. Barnetta stootte door op links en verscheen alleen voor doelman Barthez, die goed redding bracht. Vijf minutn later was er weer zo'n snelle uitval van de Zwitsers. Barthez bracht echter redding om de kopbal van Gygax. De twee kansen schonken de ploeg van bondscoach Kobi Kuhn het vertrouwen om door te drukken. Het tempo ging aan Zwitserse kant omhoog en ineens bleek de ploeg wel in staat Franrijk in verlegenheid te brengen.

De sterke fase van Zwitserland duurde echter maar even, want vanaf het moment dat Saha Henry in de spits kwam vergezellen, werden de verdedigende stellingen weer opgezocht en verzandde het duel weer in een risicoloze onderneming. Pas in de laatste minuten kwam er nog wat leven in de brouwerij. Invaller Dhorasso schoot voor Frankrijk net voorlangs en Frei kon net niet het hoofd tegen een vrije bal zetten.