woensdag, 23. augustus 2006 - 18:44

Haardhout mogelijke besmettingsbron iepziekte

Amsterdam

De laatste tijd sneuvelen er regelmatig iepen in Amsterdam-Noord door de iepziekte. Ook schitterende monumentale exemplaren leggen het loodje. Boombeheerders vermoeden dat haardhout een bron van besmetting is. Heeft u een open haard of houtkachel? Bewaar daarvoor nooit ongeschild iepenhout. Dat is namelijk een ideale broedplaats voor de kever die iepziekte verspreidt.

De iepziekte is een schimmelziekte. Als de schimmel in de boom terecht komt gaat de boom langzaam dood. Meestal is de iepenspintkever de boosdoener, deze verspreidt de schimmel. Omdat de kever kilometers kan vliegen, gaat de ziekte over gemeente- en landsgrenzen heen. Maar ook mensen dragen bij aan de verspreiding doordat ze vaak met besmet hout gaan slepen. In Amsterdam-Noord staan ongeveer 4500 iepen. De afgelopen twee jaar sneuvelden zo’n 270 iepen door de ziekte.

Net als bij besmettelijke veeziekten is een zeer rigoureuze aanpak de enige manier om de ziekte onder de duim te krijgen en te houden. Op de meeste plaatsen waar een boom is geveld, plaatst het stadsdeel een nieuwe iep die bestand is tegen iepziekte.

Bestrijding van de iepziekte heeft alleen nut als dat in een groot gebied gebeurt en iedereen mee doet. Dat geldt niet alleen voor gemeenten, maar voor iedereen die één of meer iepen bezit of beheert. In de Algemene Plaatselijke Verordening is zelfs een artikel opgenomen over iepziekte. Daarin staat dat het verboden is om niet ontschorst iepenhout in het bezit te hebben of te vervoeren.
Provincie:
Tag(s):