woensdag, 16. augustus 2006 - 11:03

'Handje' helpt bloeddruk te verlagen

Maastricht

Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) is gestart met een geheel nieuwe behandeling voor patiënten met een zeer hoge bloeddruk en die niet (meer) te behandelen zijn met
medicijnen. Zij kunnen nu worden geholpen met de zogenaamde Baropacer. Het azM is het enige ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling uitvoert en een van de weinige in de wereld, zo meldt woordvoerder Jos van Cann.

De Baropacer bestaat uit een 'handje' met elektroden dat rond de halsslagader wordt gelegd. De elektroden stimuleren met een elektrisch stroompje een gebied in de halsslagader waar veel bloeddrukreceptoren zitten. Ze 'foppen' als het ware het lichaam zodat via het centrale zenuwstelsel de bloedvaten verwijden waardoor de bloeddruk daalt. De elektrodes zijn aangesloten op een batterij die qua omvang
vergelijkbaar is met een pacemaker en die onder de huid van de borstkas wordt geplaatst.

Tot nu toe hebben wereldwijd 46 patiënten het implantaat gekregen, allemaal met buitengewoon goed resultaat, zo meldt het Maastrichtse universiteitsziekenhuis. Alle patiënten geven aan dat hun kwaliteit van leven verbeterd is door de Baropacer. Van de 35 ingrepen in Europa vonden twintig plaats in het azM. Daarmee is het azM wereldwijd koploper.

Gezien de goede resultaten verwachten de Maastrichtse artsen dat de registratie door de FDA (Food and Drug Administration) niet lang op zich zal laten wachten en dat de Baropacer medio volgend jaar een standaard behandeling zal worden. Omdat het plaatsen van een halsslagaderstimulator een uiterst complexe ingreep is, wordt deze ingreep uitsluitend in academische centra verricht. Het azM blijft voorlopig het enige centrum in Nederland dat deze behandeling uitvoert.
Provincie:
Tag(s):