donderdag, 22. juni 2006 - 18:15

Italië stuurt Tsjechië naar huis

Italië heeft de topper in Groep E met 2-0 gewonnen van Tsjechië. Door de overwinning is groepswinst voor de Italianen een feit. De Tsjechen kunnen na drie wedstrijden hun koffers al gaan pakken.

Bondscoach Marcello Lippi was vooraf zeker niet gerust op een goede afloop. De oefenmeester was vooral bang de slag op het middenveld te verliezen van de Tsjechen. Daarom besloot hij Mauro Camonaresi op het middenveld te posteren. Dat ging ten koste van spits Luca Toni.

Bij beide ploegen overheerste de angst om te verliezen en dat was te zien. Weinig kansen en het spel speelde zich vooral af op het middenveld. Milan Baros kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar hij zag Gianluigi Buffon op zijn weg. Lippi zag tot overmaat van zijn ramp zijn centrale verdediger Alessandro Nesta met een blessure het veld verlaten. Hij besloot Marco Materazzi als vervanger het veld in te brengen en dat bleek succesvol. Uit een corner torende de verdediger van Inter Milan boven iedereen uit en kopte snoeihard binnen.

Ondanks de aanwezigheid van Baros miste Tsjechië duidelijk een aanspeelpunt voorin. Zowel Jan Koller als Vratislav Lokvenc waren afwezig en dat nekten de ploeg van bondscoach Karel Brückner.
Jan Polak kreeg vlak voor rust ook nog eens zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Ramirez, vanwege een smerige overtreding op Fransesco Totti. Met tien man lukte het de Tsjechen al helemaal niet Italië onder druk te zetten.
In de tweede helft hield Italië simpel stand. Slechts één keer kon Tsjechië gevaarlijk worden, toen Pavel Nedved door de Italiaanse verdediging brak. Zijn ploeggenoot bij Juventus, Buffon, hield echter met een knappe redding zijn doel schoon.
Brückner bracht in de slotfase nog Marek Heinz voor Radoslav Kovac, een aanvaller voor een verdediger, maar dat zorgde niet voor het gewenste effect.
Italië profiteerde van de ruimte achterin en kreeg kans op kans om de wedstrijd te beslissen. Eerst kopte invaller Filippo Inzaghi in kansrijke positie naast, maar een minuutje later was hij wel trefzeker.

Door de nederlaag moet Tsjechië naar huis en is dit het laatste toernooi voor een flink aantal spelers. Spelers als Karel Poborsky en Pavel Nedved hadden namelijk dit toernooi aangegrepen om op een mooie manier afscheid te nemen van hun interlandloopbaan, tevergeefs blijkt nu.

Italië neemt het maandag in Kaiserslautern op tegen de nummer twee uit Groep F.