donderdag, 16. november 2006 - 16:52

Jaarlijks 1.400 baby's en peuters met brandwonden

Beverwijk

Door een ogenschijnlijk klein ongeval met hete vloeistoffen komen jaarlijks 1.400 baby's en peuters met brandwonden op de spoedeisende eerste hulp van de ziekenhuizen terecht. De gevolgen van dit soort brandwondongevallen zijn echter drie keer zo ernstig als gemiddeld: 17% van de kinderen met brandwonden, wordt opgenomen in het ziekenhuis (gemiddeld overige privé-ongevallen 6%).

Onderzoek toont aan, dat ouders geen besef hebben van de ernstige gevolgen van een ongeval met hete vloeistoffen. De Brandwonden Stichting voert dit najaar een campagne om de ouders hiervan meer bewust te maken. Het gevaar schuilt in kleine dagelijkse dingen. Het drinken van een kopje thee geeft een gevoel van rust en gezelligheid, maar is 550 keer per jaar de oorzaak van een ernstig ongeval.

Kleine kinderen hebben een dunnere huid, die veel minder warmte kan hebben dan de huid van een volwassene. Daarom geeft een ongelukje met hete thee bij volwassenen vaak slechts een pijnlijke plek, maar moeten baby's worden opgenomen in een brandwondencentrum.

Onderzoek toont verder aan, dat ouders de ernst van deze gevolgen (soms meerdere operaties en blijvende littekens) onderschat. Ook blijkt dat men de snelheid, waarmee een verbranding zich voltrekt volledig onderschatten. Het omtrekken van een kopje thee, of het tussen de 0 en 5 seconden alleen in bad zitten met een te hete geopende kraan, is al voldoende.

Rob Baardse, programmacoördinator Preventie bij de Brandwonden Stichting, ziet daarom voldoende kansen om het aantal ongevallen drastisch te verlagen: 'Het is aan ons om ouders zoveel mogelijk te wijzen op de gevaren en de gevolgen. Als je weet dat iets gevaarlijk is, zorg je er wel voor dat je kind er niet mee in contact komt. Ouders monteren bijvoorbeeld wel een traphekje, maar drinken rustig een kopje thee met de baby op schoot...'
Provincie:
Tag(s):