maandag, 29. mei 2006 - 23:09

Jong Oranje naar halve eindstrijd

Jong Oranje is er in geslaagd zich te plaatsen voor de halve finale van het EK in Portugal. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan won met 1-0 van Italië. De enige treffer kwam op naam van invaller Daniël de Ridder.

De oud-Ajacied was voor het laatste groepsduel, waarin Nederland moest winnen om door te gaan, gepasseerd door De Haan. De trainer koos ervoor om met Klaas-Jan Huntelaar en Romeo Castelen voorin te starten, en op het middenveld met Nicky Hofs, Ismail Aissati en Stijn Schaars. Achter dit trio posteerde hij Demy de Zeeuw, die voor het eerst dit toernooi in de basis mocht beginnen.

Door de relatief verdedigende aanpak creëerde Oranje nauwelijks kansen en was de kans op een ticket voor de halve eindstrijd lange tijd uitzichtloos. Huntelaar wist in de eerste helft wel het doel te vinden, maar de aanvaller deed dit vanuit buitenspelpositie.

Ook in de tweede helft had het Nederlands elftal beduidend meer balbezit dan de tegenstander, maar schepte het weinig kansen. De Haan voerde ruim een kwartier voor tijd echter een gouden wissel door. De Ridder stond nog maar koud in het veld of hij kopte een voorzet van Castelen achter doelman Curci. In de resterende speeltijd drong Italië nog sterk aan voor de gelijkmaker, maar met kunst en vliegwerk bleef de Oranje-defensie overeind.

Donderdag staat Oranje in de halve finale tegenover Frankrijk.