vrijdag, 6. januari 2006 - 9:51

Kiezen uit drie verkeersborden blowverbod

Amsterdam

Op 17 januari kunnen jongeren, bewoners, ondernemers en andere betrokkenen kiezen uit drie ontwerpen voor het verkeersbord dat het verbod op blowen duidelijk maakt. Het wordt een nieuw icoon, want er bestaat voor zover nog geen verkeersbord dat blowen verbiedt, omdat eerdere verboden hele gemeenten betreffen.

Het blowverbod in de Amsterdamse wijk De Baarsjes is voorlopig voor een jaar en beperkt tot een klein gebied waar een aantoonbaar verband bestaat tussen blowen en jongerenoverlast: het Mercatorplein, de Hudsonstraat en enkele naburige straten.

De maatregel is genomen in samenwerking met de politie. Bewoners klaagden alsmaar over blowende jongens die urineren in portieken, deuren bekladden en ruzies uitlokken. Het blijken vaak minderjarige jongen te zijn die bij de coffeeshops wachten op de grotere jongens die daar stuff voor hen halen. Zeventig procent komt uit de tuinsteden, waar weinig coffeeshops zijn.

De anderen horen bij de zogenoemde Mercatormixgroep, die actief is in de Jan Evertsenstraat en Vespuccistraat. Het blowverbod staat sinds het recente gemeenteraadsbesluit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en maakt het mogelijk om blowgerelateerde overlast te beboeten. Het vergelijkbare alcoholverbod heeft overlast enorm doen afnemen.

Op dit moment wordt er volop gewerkt aan drie voorbeelden, aldus woordvoerster Joke Padmos. Ook heeft het stadsdeel geïnformeerd bij de gemeente Venlo, die al een verbod kent. Hellaas had deze gemeente geen verkeersbord ontworpen, omdat zij een algeheel verbod kent voor de hele stad. De verkiezing van het verkeerbord begint om 15.30 uur in het stadsdeelkantoor De Baarsjes.
Provincie:
Tag(s):