dinsdag, 10. januari 2006 - 14:11

Kneedbare springstof leidt tot ontruiming politiebureau

Amsterdam

Een politieteam van district Amsterdam-Zuid heeft dinsdag tijdens een onderzoek naar een bende inbrekers en een heler twaalf verdachten gearresteerd. Bij 11 huiszoekingen in met name Amsterdam werden een grote hoeveelheid audio- en videoapparatuur, computers en navigatiesystemen, enkele vuurwapens en een explosief in beslag genomen.

Het explosief werd dinsdagmiddag in het politiebureau ontdekt tussen de in beslag genomen goederen. Hiervoor werd het politiebureau enige tijd ontruimd. Het explosief werd door het EOC onschadelijk gemaakt waarna het politiebureau weer werd vrijgegeven.

De recherche van het district Zuid, ondersteund door politiemensen van de verschillende wijkteams, startten in het najaar van 2005 een grootschalig onderzoek naar een groep jongeren die voor veel overlast zorgde in de omgeving van de Maasstraat. Enkele van deze jongeren bleken later verdacht van betrokkenheid bij een zedenmisdrijf.

Technisch en tactisch onderzoek bracht al snel een groep van circa 15 jongeren in de leeftijd van 17 en 18 jaar in beeld, die zich op grote schaal bezig hield met auto-inbraken en inbraken in bedrijven. De jongeren werkten nauw samen met een heler bij wie zij hun gestolen waar afzetten en voor wie zij met name op bestelling op pad gingen.

Al snel bleek dat leden van de groep dagelijks in wisselende samenstelling strafbare feiten pleegden. Zij hadden het met name op auto's voorzien, maar ook bedrijven werden herhaaldelijk het doelwit van hun criminele activiteiten. Inmiddels kan een groot aantal aangiften tot deze dadergroep worden teruggebracht.

Gisteren sloot het net zich rond de verdachten en hun heler en viel de politie op tien plaatsen in Amsterdam en één adres in Heemskerk binnen. Er werden twaalf verdachten gearresteerd, onder wie ook de 38-jarige heler. Bij diverse huiszoekingen werden grote hoeveelheden goederen aangetroffen waarvan vermoed wordt dat deze van diefstal afkomstig zijn.

In één woning werd een automatisch vuurwapen en een handvuurwapen aangetroffen. Later op het politiebureau vonden rechercheurs tussen de in beslag genomen goederen nog iets wat leek op een explosief. Hiervoor werd het politiebureau enige tijd ontruimd. Nadat het explosief door het EOC onschadelijk was gemaakt werd het politiebureau weer vrijgegeven.

Onder de aangehouden verdachten bevinden zich ook de jongens die verdacht worden van het zedenmisdrijf. Bij de actie werden met name audio- en videoapparatuur, computers en navigatiesystemen in beslag genomen.

Het rechercheonderzoek duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):