maandag, 2. januari 2006 - 18:33

Koningin bezoekt Flevoland met koninginnedag

Den Haag

De Koningin en leden van de Koninklijke Familie zullen 29 april Koninginnedag vieren in de provicie Flevoland. Dit maakte de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekend. De koningin en haar familieleden zullen tijdens hun bezoek aan Flevoland Zeewolde en Almere bezoeken.

De gemeente Zeewolde is een van de jongste gemeenten van Nederland. De geschiedenis van de gemeente Zeewolde begint in 1968 toen zuidelijk Flevoland werd drooggelegd. Bij de inrichting van het ontgonnen land, kreeg het gebied naast een agrarische functie, ook een woon-, recreatie- en natuurfunctie toegewezen. In 1979 vestigden zich hier de eerste inwoners. Vandaag de dag telt Zeewolde 19.000 inwoners.

Zeewolde ligt aan het randmeer Wolderwijd en wordt omgeven door akkers en uitgebreide loofbossen. Zo is het Horsterwold een van de grootste loofbossen van Nederland. In dit bos zijn de restanten te vinden van een oerbos dat er voor de jaartelling groeide en later door zee werd overspoeld. De gemeente Zeewolde beschikt over grootschalige projecten van (internationale) landschapskunstenaars als Sea Level van Richard Serra en De Aardzee van Piet Slegers. Hun kunstwerken verwijzen naar de landschapselementen die Zeewolde hebben gevormd zoals forse rechte lijnen en grootschaligheid.

De gemeente Almere is een van de snelst groeiende nieuwe steden van Europa. In dertig jaar is Almere van één grote zandvlakte uitgegroeid tot een volwaardige stad met bijna 180.000 inwoners. De eerste inwoners vestigden zich in 1976 in het eerste stadsdeel Haven, gelegen aan het Gooimeer. Almere bestaat uit stadsdelen die zich onderscheiden door een eigen sfeer en identiteit. De stadsdelen worden met elkaar verbonden door uitgestrekte bos- en andere groengebieden. Zo is Almere Stad het grootste stadsdeel waar ook het stadshart gelegen is en grenst Almere Buiten aan het bekende natuurgebied de Oostvaardersplassen. De stad wordt gekenmerkt door moderne architectuur en stedenbouwkundige experimenten, maar is ook bekend als evenementenstad. Jaarlijks vindt een divers scala aan evenementen plaats zoals de Holland Triathlon en de Libelle Zomerweek.

Het is de tweede keer dat de Koningin en haar familieleden de
Koninginnedagviering in Flevoland bijwonen. In 1994 bezochten zij de feesten in Emmeloord en Urk.
Provincie:
Tag(s):