donderdag, 5. januari 2006 - 17:38

Korpschef pleit voor DNA bij niet-natuurlijk overlijden

Utrecht

De Utrechtse Korpschef Heijsman wil dat het mogelijk wordt DNA af te nemen bij mensen die zelfmoord hebben gepleegd. Hiermee hoopt de korpschef de criminaliteitscijfers terug te kunnen brengen. In de regio zo vertelt Heijsman, hebben we twee voorbeelden hiervan: de oplossing van de moord op Arthur Ghurahoo en de oplossing van twee verkrachtingszaken in de stad Utrecht.

DNA-afname bij niet-natuurlijk overlijden is van belang voor zowel slachtoffers als eventuele nabestaanden en daarmee dus ook van het opsporingsonderzoek.� Deze twee zaken kon de politie oplossen door uitzonderlijke toestemming van het Openbaar Ministerie. Heijsman pleit dat DNA-afname standaard moet plaatsvindt bij elk niet-natuurlijk overlijden (bijvoorbeeld bij zelfdoding).

In het laatste half jaar van 2005 is bij 215 veroordeelden DNA afgenomen; dit heeft geleid tot ‘61’ hits (zaak opgelost). De Korpschef is blij met wetgeving die op komst is die de mogelijkheden van DNA-afname verruimt. Die gaat ons daadwerkelijk verder helpen.

De criminaliteit in de regio Utrecht is afgelopen jaar verder gedaald; met 5% ten opzichte van 2004. Regionaal is er ten opzichte van 2002 zelfs sprake van een daling van 21%. Het korps is goed op weg om haar ambitie van 40% minder criminaliteit eind 2007 ten opzichte van 2002 te behalen.
Provincie:
Tag(s):