dinsdag, 21. februari 2006 - 22:47

Lyon brengt PSV in lastig parket

De toekomst van PSV in de Champions League hangt aan een zijden draadje. De ploeg van Guus Hiddink verloor in eigen huis met 0-1 en staat over twee weken in Stade Gerland voor een loodzware opgave om alsnog de kwartfinale van het kampioenenbal te bereiken.

PSV vloog in het eigen Philips Stadion werkelijk uit de startblokken, want al in de eerste minuut had het 1-0 kunnen zijn. Vennegoor zag doelman Coupet zijn kopbal echter met een uiterste krachtsinspanning uit de hoek ranselen. Het gaatje dat de Eindhovenaren zo snel al in de Franse afweer vonden, gaf het zelfvertrouwen van de ploeg van trainer Guus Hiddink klaarblijkelijk een enorme boost. De thuisploeg bleef niet afwachtend spelen, zoals vooraf gedacht werd, maar zocht bij tijd en wijlen gewoon brutaal de aanval.

Het superieur geachte Lyon had zichtbaar moeite met het fris van de lever ogende spel van PSV. Slechts door fouten van de Eindhovenaren wisten de Fransen gevaarlijk te worden. Eerst speelde Lamey tekort terug. Govou leek gevaarlijk te worden, maar Gomes was op tijd zijn doel uit. Kort daarna was het de doelman zelf die een fout maakte. hij gooide de bal te ver voor Reiziger uit, waardoor Malouda de bal kon oppikken. De aanvaller van Lyon stoomde op naar de achterlijn, maar PSV kwam goed weg dat zijn voorzet slechts de voeten van Simons bereikten, die de counter onschadelijk kon maken.

Veel verder kwam Lyon in de eerste helft niet. PSV wel. Dat zag een ziedend harde vrije trap van Alex op de lat uiteenspatten en Vennegoor wederom gevaarlijk met het hoofd worden. Ditmaal zag de Tukker zijn inzet net naast de paal gaan.

Gerard Houllier probeerde met een tactische ingreep de wedstrijd meer naar zijn hand te zetten. Hij bracht aanvaller Wiltord voor verdediger Cris, maar aanvallender ging Lyon er nauwelijks door spelen. De gasten kwamen er wel beter door in de wedstrijd en beletten PSV net zoveel balbezit te hebben als voor de pauze.

Echt gevaarlijk werd de Franse kampioen pas na het inbrengen van Fred voor de tegenvallende Carew. Zijn eerste actie was het afdwingen van een vrije trap na een duel met André Ooijer. De bal kwam op een ideale plek te liggen voor specialist Juninho. Zijn zwabberbal was de blunderende Gomes te machtig, 0-1. Vanaf dat moment speelde PSV eigenlijk een verloren duel. Hiddink probeerde nog iets te forceren door Arouna Kone in te brengen, maar ook de Ivoriaan kon geen bres meer slaan in het hechte defensieblok van Lyon, dat Farfan negentig minuten aan banden legde.

Het sierde PSV dat het bleef vechten en knokken voor een goed resultaat. Maar zelfs tegen tien Fransen, Govou incasseerde in de 80e minuut zijn tweede gele kaart, kon PSV het verschil in kwaliteit niet verbloemen. Desondanks had Kone de schade vlak voor tijd nog enigszins kunnen beperken. Hij trof echter de paal van een leeg doel.