donderdag, 12. januari 2006 - 11:56

Meld gedwongen prostitutie!

Enschede

Schijn bedriegt! Onder die titel start Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) donderdag 12 januari in opdracht van het ministerie van Justitie een campagne tegen gedwongen prostitutie, een vorm van mensenhandel. Mensenhandel is een ernstige misdaad. De politie Twente is een van de negen politiekorpsen die deelneemt aan de campagne.

De campagne is erop gericht om klanten van prostituees en (in)direct betrokkenen de signalen van deze dwangarbeid te leren herkennen en hen te stimuleren om informatie hierover te melden bij de politie (bureau commerciële zedenzaken: 053-455 55 69) of anoniem via M. 0800-7000.

Inhoud campagne
De campagne krijgt vorm vanuit de gedachte: het is niet altijd wat het lijkt, oftewel Schijn bedriegt. Via advertenties die leiden naar een internetsite worden klanten via een korte animatie verleid met uitdagende beelden, maar uiteindelijk worden zij steeds indringender geconfronteerd met signalen van dwangarbeid in de prostitutie. Tot slot volgt een oproep om misstanden door te geven aan de politie.
Naast dit filmpje worden er ook posters (o.a. via toiletreclame in de horeca) en brochures verspreid en verschijnen er inhoudelijke artikelen in diverse (landelijke en regionale) media.

Achtergrond mensenhandel
Gedwongen prostitutie is een vorm van mensenhandel en een zéér ernstig misdrijf. Vrouwen die slachtoffer zijn, kunnen onder valse voorwendselen vanuit het buitenland naar Nederland zijn gelokt, ontvoerd of door middel van geweld hierheen zijn gehaald. Eenmaal hier aangekomen, worden zij gedwongen als prostituee aan de slag te gaan. Dit kan gepaard gaan met (seksueel) geweld, chantage en misleiding. Ook Nederlandse vrouwen kunnen slachtoffer zijn van deze dwangarbeid. Deze –vaak kwetsbare meisjes– worden door hun ‘vriend’ onder druk gezet om zich te prostitueren.

In 2004 kwamen er bij de politie 604 signalen van gedwongen prostitutie binnen die de basis vormden voor een opsporingsonderzoek. De helpdesk van de Stichting tegen Vrouwenhandel (STV) kreeg in datzelfde jaar 405 meldingen van vermoedelijke slachtoffers. Vermoedelijk liggen de aantallen hoger. Vaak durven mensen die van deze praktijken op de hoogte zijn er geen aangifte of melding bij de politie van te doen. Zij willen niet dat hun prostitutiebezoek bekend wordt of zij zijn bang voor de eigen veiligheid. Daarom kan melden via M. een goed en veilig alternatief zijn.

Twente
Voor de politie Twente is het opsporen van gedwongen prostitutie een belangrijke prioriteit. De regio heeft niet alleen te maken met gevallen van mensenhandel, maar ook met loverboyspraktijken. Voor de aanpak hiervan is de medewerking van het publiek van groot belang, en dat is dan ook een belangrijke reden deel te nemen aan de campagne van Stichting M.

Samenwerking
Om de campagne succesvol te laten verlopen, werkt Stichting M. nauw samen met Politie, Landelijke Expertgroep Mensenhandel, Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM), Stichting Tegen Vrouwenhandel (STV), De Rode Draad, Atalantas en Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

In negen politieregio’s (Brabant Zuid-Oost, Twente, Gelderland-Zuid,Utrecht, Friesland, Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Limburg-Zuid, Midden-West-Brabant) krijgt de landelijke campagne een regionale vertaling.
Provincie:
Tag(s):