donderdag, 21. september 2006 - 23:59

Moeizame zege Feyenoord; monster-overwinning AZ

Feyenoord heeft zich moeizaam geplaatst voor de volgende ronde van de KNVB-beker. Op De Langeleegte hield BV Veendam lang stand, maar moest uiteindelijk toch de overwinning aan de Rotterdammers laten (2-3).

Kassim Bizimana zorgde vroeg in de wedstrijd voor de verrassende voorsprong voor de thuisploeg. Halverwege de eerste helft maakte Theo Lucius gelijk, na een mooie aanval via Joonas Kolkka, Nicky Hofs en Pierre van Hooijdonk. In de tweede helft leek Feyenoord dan toch simpel verder te bekeren toen André Bahia er uit een assist van Danny Buijs 1-2 van maakte. Niet veel later maakte Marnix Kolder met een schitterend doelpunt echter weer gelijk.

In de allerlaatste minuut van de wedstrijd trok Feyenoord alsnog de overwinning naar zich toe. Ali Boussaboun schoot het winnende doelpunt achter Veendam-doelman Barry Ditewig.

AZ had het heel wat makkelijker tegen Hoofdklasser Bennekom (0-10). Al na 45 minuten stond de stand 0-6 op het scorebord. AZ, dat aantrad zonder spitsen Shota Arveladze en Danny Koevermans kwam tot die score via Demy de Zeeuw, Maarten Martens, Simon Cziommer, Moussa Dembélé en David Mendes da Silva. Na rust ging de ploeg van trainer Louis van Gaal rustig door. Cziommer (twee keer), Martens en Stijn Schaars brachten de teller op tien, waarna de doelpuntenmachine stokte.

In de replay van de bekerfinale van 1997 was Roda JC ook nu te sterk voor SC Heerenveen. Werd het bijna tien jaar geleden 4-2, nu zegevierden de Limburgers met 0-2. Het publiek in het Abe Lenstra Stadion zag een weinig boeiende wedstrijd, die Roda JC in de tweede helft naar zich toe trok dankzij een treffer van Adil Ramzi, die na een pass van Davy De Fauw profiteerde van een misser van Petter Hansson en doelman Brian Vandenbussche passeerde. In de blessuretijd reageerde Jamaïque Vandamme attent op een slippertje van Gianni Zuiverloon en bepaalde de eindstand op 0-2.

RKC Waalwijk trof in Eerstedivisionist FC Dordrecht een pittige tegenstander. De Brabanders moesten driemaal op voorsprong komen voordat in de 87ste minuut een treffer van Pius Ikedia voldoende was voor de overwinning (3-2). Eerder hadden Manu Dagher en Ibad Muhamadu doelpunten van Martijn Reuser en Tim Janssen rechtgetrokken.

Excelsior had een zware kluif aan Schijndel. Pas in de 107ste minuut van de verlenging belandde de bal via Jarda Simr bij Andwélé Slory en plaatste de Eredivisionist zich voor de volgende ronde.