zondag, 2. april 2006 - 0:32

NEC walst over kansloos Heerenveen

SC Heerenveen lijkt geen aanspraak meer te maken op de felbegeerde vijfde plaats. De Friezen kregen op bezoek bij NEC alle hoeken van het veld te zien en gingen kansloos onderuit: 4-1.

De Nijmeegse club speelde vanaf het beginsignaal flitsend voetbal en creëerde enkele fraaie mogelijkheden. Maar als je zelf niet scoort, doet de tegenstander dat. Het was Lasse Nilsson die (waarschijnlijk) met het mooiste doelpunt van het seizoen de bezoekers onverdiend op voorsprong zette. De Zweedse aanvaller volleerde een voorzet van Ugur Yildirim met de hak over de verbouwereerde Gabor Babos in de verre hoek. Maar het was slechts een sporadisch hoogtepunt van Friese kant, want NEC bleef gewoon bij de les en creëerde kans op kans. De gelijkmaker kon dan ook niet uitblijven en het was Andrzej Niedzielan die vlak voor het rustsignaal beide ploegen weer op gelijke hoogte bracht.

Het duurde toch nog tot de 65ste minuut voordat Heerenveen onder de druk bezweek. Marcel Seip vergreep zich aan de doorgebroken Saïd Boutahar en moest met een rode kaart vertrekken. De resterende penalty werd feilloos naar een doelpunt omgezet door Patrick Pothuizen. In de spetterende slotfase (van Nijmeegse kant) waren het Denneboom (71') en zijn vervanger Guillano Grot (86') die de eindstand op 4-1 bepaalden. Scheidsrechter Pieter Vink bespaarde Heerenveen in de laatste minuut verdere ellende door een tweede rode kaart op zak te houden. Hij zag een overtreding van Brian Vandenbussche op de doorgebroken Niedzielan op onbegrijpelijke wijze door de vingers.