vrijdag, 8. september 2006 - 13:33

Nederland in de greep van de bluetongue

Leeuwarden

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vrijdag besloten om over te gaan naar een nieuw regime voor bluetongue. Heel Nederland is vanaf vanmiddag een beperkingsgebied. Aanleiding is dat er in de omgeving van Leeuwarden bij twee dieren bluetongue is vastgesteld. Deze dieren komen niet uit Zuid Limburg. Het ministerie van LNV onderzoekt waar de besmetting vandaan komt.

.

Doordat er nu in Nederland één regime geldt heeft dat consequenties voor het vervoer van herkauwers (schapen, koeien, geiten). Er is geen 150-kilometergrens meer zodat het verplaatsen van dieren makkelijker wordt. Ook geldt nu voor het noorden van Nederland het advies om dieren 's avonds op te stallen en insecticiden te gebruiken.

Slachtdieren uit Noord Nederland mogen alleen naar beperkingsgebieden van andere lidstaten. Hierdoor kan Nederland in staan voor vrijwaring van andere lidstaten. Als een veehouder (slacht)dieren wil exporteren buiten de beperkingsgebieden, zal de veehouder de dieren moeten laten testen en het desbetreffende land moet toestemming verlenen om de dieren te ontvangen.

Uiteraard gelden in het 20-kilometergebied in Zuid Limburg strengere regels dan in de beperkingsgebieden
Provincie:
Tag(s):