vrijdag, 16. juni 2006 - 20:00

Nederland plaatst zich voor de achtste finale

Het Nederlands elftal heeft zich vanavond knap weten te plaatsen voor de achtste finale. Tegen het sterke Ivoorkust won Oranje door doelpunten van Robin van Persie en Ruud van Nistelrooij met 2-1.

De openingstreffer van Oranje was van grote schoonheid. Robin van Persie stond zelf aan de basis van zijn treffer. Hij ging na 23 minuten net buiten het zestienmetergebied over de knie van ploeggenoot Kolo Touré en mocht zelf de daaropvolgende vrije trap nemen. Met een krachtig schot liet hij doelman Tizie volledig kansloos.

Nederland rook haar kans op een monsterscore en zette vol de aanval in. Wie anders dan Arjen Robben, ook vanavond regelmatig weer onnavolgbaar, dribbelde langs een aantal Afrikaanse verdedigers, waarna hij met een prachtig steekpassje Ruud van Nistelrooij vrij zag staan. De spits van Manchester United stond op het randje van buitenspel, maar mocht van de grensrechter doorgaan. Met een hard schot kon Tizie voor de tweede keer de bal uit zijn doel halen. De tienduizenden supporters van het Nederlands elftal konden hun geluk niet op en lieten het stadion op hun grondvesten trillen.

Ivoorkust, dat wist dat bij een nederlaag uitschakeling een feit was, ging op zoek naar de aansluitingstreffer en kreeg daar alle gelegenheid voor. Didier Zokora gaf Nederland na een half uur spelen het eerste waarschuwingsstootje. Nou ja, zeg maar gerust stoot. Met een snoeihard afstandsschot trof hij van ruim twintig meter de lat boven doelman Edwin van der Sar. Bakary Koné mocht enkele minuten later zomaar opstomen, waarbij vooral Mark van Bommel en Joris Mathijsen hem geen strobreedte in de weg legden. Het schot van de middenvelder van Nice vloog vlak langs de vingertoppen van Van der Sar het doel in.

Nog voor rust kreeg Ivoorkust een ideale mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Na slordig balverlies zagen Didier Drogba en Arouna Koné alleen nog Giovanni van Bronckhorst voor zich, maar de spits van Chelsea raakte knullig de bal kwijt: weg kans.

Na rust begon Van Basten met Khalid Boulahrouz als vervanger voor de licht geblesseerde John Heitinga. Na vijf minuten spelen kwam ook Rafael van der Vaart binnen de lijn ten koste van Wesley Sneijder.

Beide ploegen bleven de aanval zoeken, wat resulteerde in een flinke rits aan kansen. Bij Oranje kwamen Robben en Van Nistelrooij kansrijk voor het vijandige doel, bij Ivoorkust Arouna Koné en Didier Drogba. De aanvalsdrift van de Afrikanen werd niet beloond, wat door bondscoach Henri Michel met lede ogen werd aangezien. Hij sloopte voor het oog van de camera nog bijna uit pure frustatie de dug-out.

Na het laatste fluitsignaal van Ruiz Oscar sprongen de spelers van het Nederlands elftal elkaar van blijdschap in de armen. Volgende week woensdag mag Oranje het tegen Argentinië opnemen om de eerste plaats in de poule.