vrijdag, 27. januari 2006 - 11:13

Nieuwe methode voor het maken van vaccins

De Bilt

De regelmatige terugkeer van kinkhoest in Nederland en andere landen, is te verklaren doordat vaccinimmuniteit wegebt en de kinkhoestbacterie zich aanpast aan het vaccin. Door de structuur van eiwitten van de bacterie te bestuderen, is het mogelijk om een beter kinkhoestvaccin te maken. Dat is gebleken uit onderzoek van Marcel Hijnen van het Laboratorium voor Toetsing van het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM en het Nederlands Vaccin Instituut. Marcel Hijnen promoveert aan het UMC Utrecht.

Hijnen onderzocht welke delen van pertactine een afweerreactie met antilichamen kunnen opwekken. Deze delen worden epitopen genoemd. Met de kennis over de epitopen werd een nieuw, synthetisch vaccin ‘gebouwd’, dat een belangrijk epitoop van pertactine nabootst. Het synthetische vaccin kan simpel en zuiver worden gemaakt.
Verder ontdekte Hijnen een nieuwe functie van bepaalde, variabele delen van het pertactine molecuul. Het bleek dat deze delen belangrijke epitopen kunnen afschermen, waardoor daar geen antilichaammolecuul kan binden. Dat helpt de bacterie zichzelf te beschermen tegen het afweersysteem van een geïnfecteerd persoon.

Het onderzoek van Hijnen laat zien dat er nieuwe mogelijkheden zijn om betere vaccins te maken. Met name de kennis over epitopen kan gebruikt worden om heel gericht (synthetische) vaccins te produceren. Het onderzoek geeft meer inzicht in de rol van bacteriële eiwitten bij het omzeilen van immuniteit door de bacterie. Het onderzoek is gedaan in samenwerking met de afdeling Medische Chemie van de Universiteit Utrecht.
Provincie:
Tag(s):