dinsdag, 12. september 2006 - 11:19

Pas op voor de Zwarte Weduwe

Amstelhoek

Wie is er nou bang voor een spinnetje? Als het aan de natuur ligt gaat daar de komende jaren langzaam verandering in komen. Steeds vaker worden er spinnen aangetroffen die normaliter niet op Nederlandse bodem zouden kunnen overleven. Het Nederland klimaat verandert en het microklimaat wordt alleen maar uitgebreider. Hierdoor weten tropische spinnen steeds vaker in ons klimaat te overleven. Dat kan zowel bij u achter de koelkast of zelfs in uw televisie.

Afgelopen zaterdagavond moest in Amstelhoek een vader zijn gillende dochter te hulp komen.

De 12-jarige wilde rond 23.00 uur in haar bedje kruipen, toen een grote vogelspin haar op de trap naar boven verwelkomde. De vader die zijn dochter te hulp schoot wist de harige spin met een barbecuetang op te pakken en spoelde het dier uit angst en onwetendheid door het toilet. Zijn dochter heeft vervolgens die nacht geen oog meer dichtgedaan.

Toch is de vogelspin, in vergelijk met de Zwarte Weduwe, nog een onschuldig diertje. Mocht je een beet krijgen van de vogelspin, dan hou je hier alleen ‘mechanische’ schade aan over. Het wordt anders wanneer je de Zwarte Weduwe tegen het lijf loopt.

Maar juist dit spinnetje wordt de laatste tijd steeds vaker in Nederland aangetroffen. Zo kwamen er de afgelopen week twee meldingen binnen bij reptielenzoo "Serpo" in Delft. Het ging hier om de Zwarte Weduwe die in beide gevallen in Noord-Nederland tussen het geïmporteerde kienhout was aangetroffen.

In Amerika waar de Zwarte Weduwe inheems is, zijn het de vrouwtjes die het meeste gevaar voor de mens opleveren. Zij houdt zich bij voorkeur op in donkere en vochtige ruimtes. Favoriete plekjes zijn onder meer houten toiletbrillen. Bij het ter stoelgang gaan van de mens voelt de Zwarte Weduwe zich, door naderende delen, bedreigd en zal zich verdedigen. Het zijn met name de uitstekende lichaamsdelen die het daarbij moeten ontgelden. Het gif van de Zwarte Weduwe is vergelijkbaar met dat van de cobra (soort zenuwgif) maar is 15 keerl zo krachtig als dat van de prairieratelslang. Het gif veroorzaakt na enige tijd felle pijnen, verlammingen en soms zelfs de dood.

Volgens Walter Getreuer, directeur van reptielendierentuin en -opvangcentrum Serpo, zal de gevreesde spin over niet al te lange tijd tot de inheemse dieren van ons land kunnen behoren. "Door alle strenge milieueisen, worden er steeds mildere bestrijdingsmiddelen gebruikt bij geïmporteerde goederen uit landen waar de spin vandaan komt.
Daardoor is hun overlevingskans reëel en kan de spin zich in ons klimaat staande houden en zich in de toekomst zelfs voortplanten", aldus Getreuer.

Dit geldt overigens ook voor de de roodrugspin die herkenbaar is aan een rode streep op zijn lijf. Deze giftige spin is nog niet in Nederland gesignaleerd. In België heeft men de spin al wel aangetroffen. Daatom is het niet ondenkbaar dat hij, net als de Zwarte Weduwe, ook ons land eens met een bezoek zal vereren.

Getreuer roept mensen op die een 'vreemde' spin tegenkomen om deze niet dood te trappen, maar contact op te nemen met Serpo. Zo kunnen wij een goed beeld krijgen van de omvang van de giftige spinnen op Nederlandse bodem. Mocht je toch worden gebeten door een spin bel dan 112.
Provincie:
Tag(s):