zondag, 18. juni 2006 - 10:02

Portugal moeizaam naar laatste zestien

Ook Portugal heeft zich bij de laatste zestien gevoegd. De ploeg van bondscoach Luiz Felipe Scolari won opnieuw moeizaam. Iran was te zwak om de Zuid-Europeanen pijn te kunnen doen: 2-0.

Het zou het duel van Cristiano Ronaldo moeten worden. De dribbelaar dreef zijn acties echter weer eens veelvuldig te ver door en bracht zijn ploeggenoten tot wanhoop. Na weer een mislukte solo-actie kort na rust schoot Scolari uit zijn slof. Opvallend genoeg liet de trainer hem dit keer, in tegenstelling tot het eerste duel met Angola, wel staan. Daardoor kon de aanvaller van Manchester United tien minuten voor tijd alsnog zijn eerste WK-doelpunt meepikken. Luis Figo versierde een strafschop door theatraal naar de grond te gaan. Cristiano Ronaldo zette de elfmetertrap om in de beslissende 2-0.

Lange tijd zag het er niet naar uit dat Portugal zich vandaag al zou plaatsen voor de volgende ronde. De ploeg voetbalde, evenals in de openingswedstrijd, meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstander. De eerste helft was daarom ook weinig spektaculair. Pas in de tweede helft kwam het een beetje los. Kort na rust brak Deco de ban. De middenvelder plaatste de bal vanaf de zestien fraai in de hoek: 1-0. Na de goal kreeg zowaar Iran enkele mogelijkheden. Invaller Rasoul Khatibi kon de score gelijk trekken, maar zijn inzet verdween vlak langs het doel van de mistastende Ricardo. Ook een kopbal van Vahid Hashemian deed de Portugezen even bibberen. Diep in blessuretijd dacht Cristiano Ronaldo nog zijn tweede van de wedstrijd te maken, maar hij schoot raak in buitenspelpositie.