vrijdag, 26. mei 2006 - 14:43

Proef het Openluchtmuseum

Arnhem

In het weekend van 17 en 18 juni organiseert het Openluchtmuseum een groots evenement rond eten en drinken door de jaren heen. Het museumpark bruist en borrelt van de smakelijke activiteiten, demonstraties, verhalen en proeverijen.

In de historische boerderijen worden streekgerechten bereid, moderne boeren presenteren en demonstreren hun ambachtelijke verse producten, op een gezellige boerenmarkt is van alles te koop, een huisvrouwenorkest zorgt voor een vrolijke noot en bij de Zaanse brug wordt een historische doorvaarveiling gehouden.

Wie meer wil weten schrijft zich in voor een van de interessante lezingen over de invloed van honderd jaar kookonderwijs in de volkskeuken’ of schuift aan bij een actieve workshop.

In het Openluchtmuseum staan bezoekers – aan de hand van ons verleden - stil bij de tijd van vandaag. Een tijd waarin gemak de mens dient en verse ‘zomer’groenten ook hartje winter in de supermarkt liggen. Een tijd ook waarin we nauwelijks meer weten wát we eten…laat staan hoe het gemaakt wordt.

Er is echter ook een andere kant: van Limburg tot de Wadden en van Zeeland tot Drenthe worden ambachtelijke streekeigen producten gemaakt. Op 17 en 18 juni maken bezoekers in het museumpark kennis met een keur van kleinschalige producenten die hun verrassende lekkernijen presenteren. Proeven moet!

Op de gezellige boerenmarkt worden allerlei overheerlijke producten te koop aangeboden aan bezoekers van vandaag en de boeren en boerinnen van vroeger die het museumpark dit weekend bevolken.

Oude kookschriften bieden ons een kijkje in de keuken van het verleden. Ze geven ons inzicht in de eetcultuur van de gebruikers en in hun tradities en gewoonten. Ook hebben de - vaak door huishoudleraressen geschreven - kookboeken een grote invloed gehad op de manier waarop onze moeders en grootmoeders hun huishouden organiseerden.

Op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2006 geven toonaangevende deskundigen op gebied van kookkunst en kookhistorie hun eigen boeiende visie op de invloeden van het kookonderwijs op onze eetcultuur.
Wie de daad bij het woord wil voegen doet mee met de actieve kookworkshop en maakt ouderwetse ‘balkenbrij’ en ‘prumenkruse’ maken en waar bieten worden ingelegd als voorraad voor een lange koude winter.

De brug in de Zaanse Buurt vormt het decor voor een historische groenteveiling. De hoofdrolspelers zijn gewiekste handelaren, een rappe afslager, een strenge keurmeester en tuinders uit de omtrek die hun volgeladen punters naar de brug kloeten om hun verse waar te verkopen. Een schouwspel vol humor, waar ook een oplettende bezoeker nog wel een paar kilo op de kop kan tikken.

Op het Kindererf maken kinderen door te kijken, proeven, ruiken en voelen kennis met vergeten, gekke en misschien wel helemaal niet zo vieze gerechten. ‘Durf jij een hapje te proeven van watergruwel, slemp, of hemelse modder?’

Het is te veel om op te noemen: er worden verhalen verteld uit het boek ‘Alleen de geur blijft hangen, herinneringen aan een eetmoment’ van Carolina Verhoeven. Verhalen over ‘knorhaantjes’ en ‘aardappels met karnemelk in een dammetje’, een gerecht dat bedacht werd na de watersnoodramp in 1953.

Tussen de activiteiten door klinkt vrolijke muziek van het Vordens Huisvrouwenorkest, Folkcorn en Zeven in 1 klap. Folkloregroepen ‘Battumse Venne’ en ‘Schoonheten’ geven kleur aan het weekend en voor de jongste kinderen is er een historische draaimolen.
Provincie:
Tag(s):