woensdag, 18. oktober 2006 - 23:09

PSV speelt één goede helft en wint

PSV heeft een uitstekende overwinning geboekt in Turkije, door Galatasaray met 1-2 te verslaan. De wedstrijd kende voor de Eindhovenaren twee totaal verschillende gezichten, maar dat mag de pret niet drukken. De roodwitten hebben nu zeven punten uit drie duels en staan zo goed als zeker in de achtste finale van de Champions League.

PSV begon met Michael Reiziger als linksback en Jason Culina als valse rechteraanvaller. Ibrahim Afellay en Ismail Aissati moesten respectievelijk op de tribune en reservebank plaatsnemen.

Galatasaray startte meteen gevaarlijk. Orhan Ak kreeg al binnen vijf minuten twee grote kopkansen, die nipt over het doel van Gomes gingen. PSV leek de eerste helft vooral veel last te hebben van de stevige wind die in het Olympische Attatürk Stadion waaide. De thuisploeg had minder problemen met de weersomstandigheden.

In de 19e minuut was het raak. Sasa Ilic mocht uit de rug van Alex weglopen en via de Braziliaan trof de Joegoslaaf doel. Vlak na de goal kreeg Umit Karhan een enorme mogelijkheid op 2-0. PSV leek in die periode de weg helemaal kwijt te zijn.

Na 26 minuten kregen de Eindhovenaren bijna een cadeautje. Keeper Mondragon schatte een dieptebal verkeerd in waardoor Arouna Koné bijna alleen op doel af kon gaan. De Ivoriaan was echter niet doortastend genoeg en de goalie kon nog op tijd redding brengen. Ook al leek hij daarbij hands te maken.

Na ruim een half uur had Edison Mendez PSV langszij kunnen schieten, maar zijn 'bicycle kick' werd gestuit door Tomas. De rest van de eerste helft was het aangluren niet waard. De ploeg van trainer Ronald Koeman had de grootste moeite om het spel te maken tegen een tegenstander, die achtste staat in de Turkse competitie.

PSV verdiende op basis van het vertoonde spel absoluut geen doelpunt, maar kreeg er toch één. Clown Mondragon reageerde in de 59ste minuut als een dronken grabbelaar op een slap schotje van Kromkamp en prompt was het gelijk: 1-1. De arme goalie maakte zijn fout kort daarna enigszins goed door een knappe poeier van Reiziger weg te stompen.

Met wind tegen was PSV opvallend genoeg veel gevaarlijker en leek Galatasaray van de leg af, want vlak na de 1-1 kregen ook Koné en Farfán kansen op de voorsprong. De thuisploeg was geen schim van de aanjager uit de eerste helft en kwam in de 70ste minuut terecht op een achterstand. Invaller Mika Väyrynen bediende op het randje van buitenspel Koné die oog in oog met Mondragon niet faalde: 1-2.

De aanhang van Galatasaray keerde zich tegen het eigen team en dat verlamde de thuisploeg nog meer. Zeker toen drie fans het veld wisten te bestormen en het spel enige tijd stil kwam te liggen.

De voorsprong van PSV kwam niet meer in gevaar en daardoor staan de Eindhovenaren nu fier aan kop met zeven punten uit drie duels. Liverpool heeft eenzelfde aantal, omdat The Reds met 1-0 wonnen bij Bordeaux. Dirk Kuijt begon op de bank maar mocht doelpuntenmaker Peter Crouch in de 65ste minuut vervangen.

De dagen van trainer Erik Gerets bij Galatasaray lijken, na het verlies tegen PSV, geteld. De Turken hebben net zoveel punten verzameld als Bordeaux, namelijk één.