donderdag, 6. april 2006 - 8:52

Rijkaard is Koeman de baas

Hoezeer in de verdrukking ook, elke ploeg krijgt in een wedstrijd wel een kans. Benfica voetbalde in de return van kwartfinale van de Champions League tegen FC Barcelona die ene uitgelezen mogelijkheid in de 61e minuut bij elkaar.

Miccoli bediende Simao, maar de Portugees schoot vrij voor Barca-doelman Valdes naast. Daardoor staat niet de ploeg van trainer Ronald Koeman, maar die van de Frank Rijkaard in de halve finale van het kampioenenbal, waarin het AC Milan treft.

Op het moment van de reuzenkans leidde Barcelona met 1-0 dankzij een treffer van Ronaldinho. De Braziliaan vond het net op aangeven van uitblinker Eto'o. De Kameroenees profiteerde op rechts van een mistrap van Beto, passeerde twee man en bediende zijn aanvalsmaatje op maat. De wereldvoetballer van het jaar kon op die manier de fout die hij in de vijfde minuut beging goedmaken. Toen miste de Braziliaanse international een penalty, die was gegeven nadat een voorzet van Van Bommel door Petit met de hand was beroerd.

In het verloop van de eerste helft bleef de thuisploeg de bovenliggende partij. Benfica zocht naar balans en evenwicht, maar vond die nooit. De Potugezen dankten het net als vorige week in Lissabon aan Barcelona, dat het niet al snel kansloos werd. Ditmaal waren er grote kansen voor Eto'o, een lobje over het doel, en Van Bommel, die zijn volley uiteen zag spatten op doelman Moretto.

In het tweede bedrijf kwam Benfica iets beter in de wedstrijd. Koeman liet zijn ploeg weliswaar nog steeds voorzichtig opereren, maar bij tijd een wijlen kwam Benfica eens van het doel af. Het leidde in de 61e minuut dus tot de levensgrote kans voor Simao. Barcelona kwam met de schrik vrij, maar kwam in het verloop van de wedstrijd nauwelijks meer tot kansen. Het moest daarom tot de 88e minuut de adem inhouden voordat aan alle onzekerheid een einde kwam. Toen was het Eto'o, die met de treffer die hem toekwam, het duel besliste. De Catalanen toonden echter aan ver van de topvorm van eerder dit seizoen verwijderd te zijn. Ten Cate en Rijkaard zullen er dan ook een levensgrote klus aan hebben om hun ploeg klaar te maken voor de tweestrijd met AC Milan.