zaterdag, 8. juli 2006 - 23:58

Schweinsteiger schiet Duitsland naar derde plek

Duitsland heeft zaterdagavond het WK op een prima manier afgesloten. De ploeg van bondscoach Jürgen Klinsmann klopte Portugal in Stuttgart met 3-1 en wist daardoor beslag te leggen op de derde plaats. Sebastian Schweinsteiger was dé man van de wedstrijd met twee goals.

Duitsland en Portugal schotelden de toeschouwers de eerste 45 minuten een aardig duel voor. Die Mannschaft begon vooral het eerste kwartier gretig aan de wedstrijd. Na vijf minuten had de ploeg van Klinsmann eigenlijk een penalty moeten hebben. Een schot van Klose, net buiten de zestien meter, werd door de Portugees Nuno Valente binnen het strafschopgebied met de hand beroerd. De Japanse scheidsrechter was echter een andere mening toegedaan en kende geen pingel toe.

Het team van Luiz Felipe Scolari kreeg na een kwartier spelen de mogelijkheid om op voorsprong te komen. Een prima steekbal bracht aanvaller Pauleta oog-in-oog met doelman Oliver Kahn. De topscorer van de Franse competitie miste echter de koelbloedigheid die hij dit seizoen bij zijn club Paris St. Germain (21 doelpunten) wel kende. De constant met gejuich begroette Kahn kon de inzet daardoor pareren.

Nog geen tien minuten later was Duitsland alweer twee maal gevaarlijk geweest, maar evenzoveel keer vond de ploeg doelman Ricardo op haar weg. Eerst tikte de goalie een bal van Kehl over de lat en kort daarna bokste hij een vrije trap van Podolski van de lijn. De Portugezen kregen vervolgens nog een kansje via Deco. De controleur op het middenveld, die strooide met schitterende diepte- en breedtepasses, mikte de bal uit de draai iets te hoog over.

Aan het begin van de tweede helft leek Portugal de wedstrijd redelijk onder controle te hebben. In de 56ste minuut sloegen de Duitsers, in de persoon van Schweinsteiger, echter keihard toe. De jongeling trok vanaf link naar binnen en legde al zijn kracht in een schot vanaf twintig meter. Doelman Ricardo verkeek zich op de bal (waar een curve aan zat) en zag het leer in het midden van de goal tegen de touwen slaan: 1-0. De Portugezen leken even van hun stuk gebracht, want nog geen vijf minuten later verbubbelde de thuisploeg de score. Bij het tweede doelpunt kwam wel enig geluk kijken. Schweinsteiger werkte een vrije trap laag richting de vijf meter. Invaller Petit toucheerde de bal vlak voor zijn keeper waardoor Duitsland op 2-0 kwam.

Deco en Christiano Ronaldo probeerden het na het tweede doelput van de Duitsers wel, maar telkens lag Kahn in de weg. Aan de andere kant van het veld trapte de Portugese verdediging in de 78ste minuut weer in de bekende truc van Schweinsteiger. De middenvelder van Bayern München trekt negen van de tien keer naar binnen en haalt dan uit. Dit keer was het niet anders. Het schitterende schot belandde in de verre hoek achter Ricardo: 3-0.

Twee minuten voor het verstrijken van de officieele speeltijd kregen de Zuid-Europeanen toch de verdiende treffer. Invaller Figo zette vanaf rechts de bal voor en de eveneens ingebrachte Nuno Gomes kopte bij de tweede paal binnen: 3-1. Niet veel later floot de Japanse leidsman voor het einde van het duel.