vrijdag, 6. januari 2006 - 18:09

Spanning stijgt in Schinveldse bos

Onderbanken

Voor de 6 hectare bosgebied in Schinveld dat in de vliegroute ligt van de NAVO-vliegbasis vlak over de grens, lijkt het laatste weekeinde aangebroken. Aanstaande maandag zullen de kapwerkzaamheden van start gaan. Sinds donderdagochtend 0.00 uur is een noodverordening van kracht wat inhoudt dat niemand zich in het bos mag ophouden.

Tot en met vrijdag wordt hier nog makkelijk mee omgegaan. De toegangsweg naar het actiekamp staat vol met auto’s van vooral persvertegenwoordigers. Ook druppelen er nog actievoerders het bos binnen die zich zullen aansluiten bij de mensen van Groenfront! Ook buurtbewoners komen nog geregeld langs en steunen de mensen van Groenfront! Wel werden er al hekken aan het begin van de toegangswegen neergezet.

Op een persconferentie vrijdagmiddag heeft waarnemend burgemeester Jos Zuidgeest gezegd ruim 200 man van politie en marechaussee in te zetten om het bos te ontruimen. Wanneer die ontruiming precies zal plaatsvinden is niet helemaal duidelijk. Volgens woordvoerder Peter van Groenfront! gebeurt dit in de nacht van zondag op maandag. ‘We hebben voldoende bronnen waarop we ons baseren’, laat hij weten.

Eerder op de dag kwam burgemeester Zuidgeest persoonlijk de actievoerders vertellen op vrije basis het bos nog te verlaten. Woordvoerder Peter heeft ‘geen boodschap aan de woorden van Zuidgeest’. Hij vindt dat de burgemeester eerst zijn excuses moet maken voor eerder gedane uitspraken.

Wanneer de ontruiming daadwerkelijk begint proberen de actievoerders het de politie zo moeilijk mogelijk te maken. Ook hebben ze nog enkele verassingen voor de sterke arm in petto, aldus Peter. Volgens de Groenfront!man kan de ontruiming zelfs een aantal dagen in beslag nemen.

Het kamp kan nog steeds op enorm veel steun van de inwoners rekenen. Ze hebben ondertussen zoveel eten gekregen dat ze het wel een maand in het bos kunnen uithouden.

Rond 14.30 uur was er even lichte paniek toen een serieuze melding kwam dat de marechaussee onderweg was naar het kamp. Rond dezelfde tijd als de persconferentie zouden die bij het bos arriveren. Alle actievoerders klommen meteen hun boomhut in, hoog en veilig. Het bleek echter loos alarm. Maar misschien een goede oefening voor wanneer de echte ontruiming gaat beginnen.
Provincie:
Tag(s):