dinsdag, 25. juli 2006 - 16:16

Student TU Delft ontwerpt een FHybrid scooter

Delft

Een geruisloze scooter die bovendien geen schadelijke uitlaatgassen produceert. Dat is het resultaat van het afstudeerproject van Crijn Bouman, student Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Bouman ontwikkelde een werkend prototype van deze ‘FHybrid’ scooter, die op waterstof kan rijden. Bouman presenteerde zijn scooter op dinsdag 25 juli 2006 aan de media.

De FHybrid van Bouman is milieuvriendelijk (geen uitlaatgassen en geen lawaai) en doet qua rijprestaties zeker niet onder voor een normale ‘benzinescooter’. De scooter heeft een topsnelheid van 65 km/h en rijdt op een volle tank waterstof zo’n 200 km. De acceleratie is bovendien sneller dan bij een gewone ‘benzinescooter’. Speciaal is ook de mogelijkheid om (langzaam) achteruit te rijden.

De FHybrid is ontworpen om op waterstof te rijden, maar het prototype rijdt nu nog op batterijen met behulp van een speciaal voor dit project ontworpen brandstofcelsimulator.
“Om een waterstofmotor in te mogen bouwen is een speciale opleiding nodig en zijn vergunningen vereist. Dat was niet haalbaar binnen de periode van mijn afstuderen�, vertelt Crijn Bouman. “De faculteit probeert nu de middelen bij elkaar te brengen om de waterstofscooter volledig te realiseren.�

De FHybrid is de eerste voorwielaangedreven scooter op waterstof. De scooter heeft een elektrische motor die zijn stroom voornamelijk krijgt van een (Li-ion) accu. Deze accu wordt (voornamelijk tijdens stiltand) opgeladen door een compact brandstofcelsysteem, dat zijn energie haalt uit waterstof (uit de tank) en zuurstof (uit de lucht). De accu slaat bovendien energie op als de scooter remt. Door dit zogenoemde regeneratieve remmen wordt het waterstofverbruik 10-20 procent beperkt, afhankelijk van verkeerssituatie.

Bouman heeft de scooter voorzien van een parkeerassistent waarmee de elektromotor van de scooter bij lage snelheden zeer nauwkeurig is aan te sturen. Ook het uiterlijk van de scooter is zeer afwijkend van het normale beeld.
Provincie:
Tag(s):