zondag, 20. augustus 2006 - 14:04

Studentensatelliet gaat 30 juni 2007 de lucht in

Delft

Op 30 juni 2007 wordt de studentensatelliet Delfi-C3 van de TU Delft vanuit India met een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) naar 630 kilometer hoogte in een baan over de polen gelanceerd. Deze week is de overeenkomst voor deze lancering afgesloten tussen de TU Delft, de universiteit van Toronto (de ‘lanceringmakelaar’) en de Indian Space Research Organisation (ISRO). Na ANS (1974), IRAS (1983), YES (1997) , SloshSat (2005) is Delfi-C3 de 5e Nederlandse satelliet die de ruimte in zal worden geschoten.

Drie maanden zal de satelliet in de ruimte functioneren om een aantal experimenten uit te voeren, waaronder het testen van een nieuw type dunne film zonnecellen voor Dutch Space en de demonstratie van zonnesensoren voor TNO, die volledig zelfstandig en zonder bedrading werken aan boord van de satelliet. Na drie maanden, als de satelliet nog goed functioneert, zal deze met een commando vanuit Delft worden omgeschakeld in een andere stand zodat radio amateurs van de satelliet gebruik kunnen maken om met elkaar te kunnen communiceren.

Delfi-C3 is het nanosatellietproject van de TU Delft. De satelliet wordt ontworpen en gebouwd door een team van TU afstudeerders van de faculteiten Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica en studenten van diverse HBO’s. Delfi-C3 behoort met zijn afmetingen van 10 bij 10 bij 30 centimeter en massa van slechts 3 kilo tot de kleinste categorie satellieten. Het is de eerste satelliet uit een doorlopend programma van de TU Delft om met dit soort kleine satellieten nieuwe technologieën te demonstreren, die voortkomen uit bijvoorbeeld het Nederlandse onderzoeksprogramma voor microtechnologie MicroNED - MISAT.

Het vastleggen van de lanceerdatum betekent voor het Delfi-C3 team vooral een extra impuls en nog meer enthousiasme, omdat er nu een harde deadline bestaat waarop de satelliet klaar moet zijn. “Want er is toch geen grotere beloning denkbaar dan dat die satelliet waar jij zo hard aan hebt gewerkt ook daadwerkelijk wordt gelanceerd en te horen is vanuit de ruimte?� aldus Abe Bonnema, afgestudeerd op Delfi-C3 en tegenwoordig Delfi-C3 project manager bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek.

De lancering van de satelliet zelf is niet geheel zonder gevaar. Afgelopen juli nog zijn er 14 universiteitssatellieten gecrasht bij een gefaalde lancering met de Dnepr in Rusland. “Daarmee is het werk van vele studententeams verloren gegaan. Het gebeurt gelukkig niet vaak, maar helaas hoort ook dit bij de ruimtevaart. Wij hebben er alle vertrouwen in dat volgend jaar alles goed zal gaan�, zegt Bonnema.

De ontwikkeling en lancering van Delfi-C3 ondersteunt de huidige tendens in het Nederlandse ruimtevaartbeleid om de ontwikkeling van dit soort kleine satellieten in Nederland meer kracht bij te zetten.
Categorie:
Tag(s):