vrijdag, 15. september 2006 - 0:02

Suarez geeft Groningen hoop

FC Groningen heeft een teleurstellend resultaat neergezet in de eerste ontmoeting met Partizan Belgrado. De ploeg van trainer Ron Jans ging met 4-2 onderuit. Toch biedt deze uitnederlaag geen slecht vooruitzicht.

Al na drie minuten moest de Groningse defensie toezien hoe Marinkovic vanaf de strafschopstip raak schoot. Niet veel later was het Zajic die er 2-0 van maakte. Hij pikte een uittrap van Bas Roorda op en mocht 25 meter vrij opstomen en schieten, waarbij de sluitpost van Groningen er niet goed uitzag. Vlak voor rust dacht Partizan de wedstrijd in het slot te gooien. Marinkovic liet Roorda opnieuw mistasten.

De eerste echte geslaagde aanval van Groningse kant, na een uur, werd meteen verzilverd. Erik Nevland bediende Mark-Jan Fledderus (foto) op maat, die vanaf de zestien via de onderkant van de lat raak schoot. Nadat Zajic opnieuw doel trof, leek het Europese avontuur alsnog voorbij voor de Nederlanders. Maar een doelpunt diep in blessuretijd van Suarez biedt de ploeg van Jans alsnog perspectief. De invaller lobde de bal subtiel over de uitkomende Partizan-goalie.

Ook uit de cijfers blijkt dat FC Groningen nog niet hoeft te treuren. Een blik in de boeken leert ons dat in de hele historie van de UEFA Cup van alle clubs die de eerste uitwedstrijd met 4-2 verloren, alsnog liefst 32 procent doorgaat naar de volgende ronde. Had Suarez niet gescoord, dan waren die kansen gereduceerd tot slechts 12,7 procent.