maandag, 2. januari 2006 - 15:39

'Terug naar de beschaving'

Amsterdam

‘Dames en heren, allereerst wens ik u graag het allerbeste voor dit nieuwe jaar. Dat het maar een veilig en beschaafd jaar mag worden.’ Met deze woorden opende Hoofdcommissaris Bernard Welten van de Amsterdamse politie maandag zijn nieuwjaarspeech. Daarmee zette hij gelijk de toon die het Amsterdamse Korps, wat betreft het beleid dat voor 2006 wordt ingezet, zal gaan volgen. ‘We openen een beschavingssoffensief’, aldus Welten.

‘Het politiewerk heeft er met de terreurbestrijding het afgelopen jaar een nieuwe dimensie bijgekregen. Het is in Amsterdam-Amstelland voor het zesde jaar op rij veiliger geworden en door meer samen te werken in de veiligheidsketen kan het nog veiliger’.

De terreurbestrijding heeft het korps maar liefst 233.000 extra uren gekost. Dat zijn 173 manjaren, die de politie dus niet aan andere taken konden besteden. Desondanks is de geregistreerde misdaad toch met 1 procent afgenomen. Daarbij daalden de meest ingrijpende misdrijven zoals woninginbraken en het geweld tegen mensen op straat met respectievelijk ruim 4 en een dikke 8 procent.

Welten haalde aan dat 2005 voor het korps zeker geen makkelijk jaar was. ‘De moord op Theo van Gogh heeft een grote impact gehad op de sfeer in Nederland en vooral in Amsterdam. Daardoor is terreurbestrijding een niet meer weg te denken onderdeel van het dagelijkse politiewerk geworden’.

Amsterdam was het afgelopen jaar ook weer het toneel van een aantal opvallende en minder opvallende moorden. Er waren in totaal 36 geweldsmisdrijven met dodelijke afloop, 7 daarvan waren liquidaties in het criminele circuit.

‘Om inhoud te geven aan bestrijding van terrorisme, het bewaken en beveiligen van personen en objecten, de beveiliging van evenementen, en voor de nieuwe taken op water en in de haven, wordt het tijd voor een zogeheten ‘hoofdstadcontingent’.

Welten heeft daarom Minister Remkes van Binnenlandse zaken om ‘extra geld’ gevraagd, voor de verdeling van het politiebudget, rekening houdend met de bijzondere kenmerken van de regio Amsterdam-Amstelland. Hiermee kan Welten het korps uitbreiden met 600 man.

Welten besluit zijn speech met de melding dat het tijd is voor een beschavingsoffensief. ‘Waarom? Omdat ik behoefte heb aan meer fatsoen: ten opzichte van anderen, ten opzichte van de maatschappij. Niet die ander de schuld geven maar ook je eigen rol en verantwoordelijkheid onder ogen willen zien. Ik heb behoefte aan ‘langere lontjes’, behoorlijke omgangsvormen. We zien steeds vaker dat onverdraagzaamheid de norm is en intolerantie de regel’, aldus Welten.
Provincie:
Tag(s):