woensdag, 27. december 2006 - 4:27

Tien dagen flaneren over de nieuwe Sylvester Boulevard

Valkenburg

Een nieuw evenement van allure dient zich aan in ‘onderaards’ Valkenburg aan de Geul. In de Gemeentegrot, de locatie waar in de periode van half november tot vlak voor Kerstmis meer dan 125.000 belangstellenden de ondergrondse Kerstmarkt bezochten, wordt van vrijdag 29 december tot en met zondag 7 januari voor het eerst een Sylvester Boulevard gehouden.

Gedurende tien dagen wordt in het grottenstelsel aan de voet van de in wielerkringen wereldberoemde Cauberg wordt in de periode tussen Kerst en Nieuwjaar en de eerste week van januari een podium geboden aan uitingen en presentaties van zeer uiteenlopende aard op het gebied van lifestyle, wellness, topkunst uit Napels, slow food en aanverwante producten.

Het idee van Valkenburgs nieuwste evenement is ontstaan als rechtstreeks uitvloeisel van het feit, dat vooral rond de jaarwisseling nog veel toeristen in het stadje aan de Geul vertoeven.

In de duistere dagen van de winter verlangen heel wat mensen naar licht, sfeer en luxe. De Sylvester Boulevard moet een eerste aanzet zijn om deze wensen deels in vervulling te laten gaan.

In feite behelst de Sylvester Boulevard een ondergrondse lifestylebeurs, waarop stijlvolle producten worden gepresenteerd, zoals kunst, luxueuze gebruiksvoorwerpen en culinaire producten in de slow food-sfeer.

De grote artistieke betekenis van de Valkenburgse Sylvester Boulevard wordt onderstreept door de aanwezigheid vaan een aantal kunstenaars van de beroemde kunst- en ambachtsmarkt Via S. Gregerio Armeno uit Napels. De markt is in het recente verleden reeds een beperkt aantal keren ten dele uit het straatbeeld van deze Italiaanse stad verdwenen, omdat de kunstenaars exposities inrichtten en demonstraties verzorgden in wereldsteden als New York, Madrid en Tokio. Aan dit illustere rijtje stedennamen wordt nu dus Valkenburg aan de Geul toegevoegd.

Begin november bracht een delegatie van de organisatie van de Sylvester Boulevard samen met burgemeester drs. C. Nuytens van Valkenburg een bezoek aan Napels, legde daar de benodigde contacten en contracteerde kunstenaars als de gebroeders Scuotto en de familie Ferringo. Behalve dat deze kunstenaars hun bijzondere producten tonen, demonstreren zij hun artistieke aanleg ook in de Gemeentegrot.

Op de Sylvester Boulevard wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan ‘slow food’. Iedereen die wil genieten van lekker eten en drinken, moet dit begrip als muziek in de oren klinken. Slow food staat onder andere voor behoud en ontwikkeling van diversiteit aan smaken, authentieke productiewijzen en kleinschaligheid. Belangrijke grondslagen waarop slow food rust, zijn het bewaren van tradities en eetcultuur in de vorm van seizoensproducten en seizoensgerechten en het in stand houden van de sociale functie van eten.

‘Wellness’ is de derde belangrijke pijler, waarop de Sylvester Boulevard is gestoeld. Activiteiten op het terrein van slow food en Napolitaanse kunst sluiten haast naadloos aan op het wellnessconcept van de gemeente Valkenburg. Het Zuid-Limburgse toeristenplaatsje speelt op deze jonge trend in met zijn specifieke kenmerken van kleinschaligheid, natuur, gezondheid en culinaire tradities.

Ouders, die met (jonge) kinderen de Sylvester Boulevard bezoeken, kunnen hun kroost met een gerust hart achterlaten in het eveneens ondergrondse kinderparadijs, waar continu toezicht wordt gehouden. In het kinderparadijs kan de jeugd zich uitleven op allerlei speeltoestellen. Ook draait de carrousel daar op volle toeren.

De Sylvester Boulevard is in de periode van 29 december 2006 tot en met 7 januari 2007 dagelijks (dus ook Oudejaarsdag Nieuwjaarsdag) op door de weekse dagen geopend van 12.00 tot 19.00 uur en op de zaterdagen en zondagen van 11.00 uur tot 19.00 uur. Meer informatie is ook te vinden op www.sylvesterboulevard.nl
Provincie:
Tag(s):