maandag, 13. februari 2006 - 14:08

Toename grieperigheid

De grieperigheid neemt toe. Dat blijkt uit gegevens van www.degrotegriepmeting.nl, een internetsite waarop 33.500 Nederlanders en Vlamingen wekelijks hun gezondheidstoestand doorgeven. Ook het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) meldt een verdere stijging van het aantal griepgevallen dat door peilstations van huisartsen wordt gerapporteerd.

"Het aantal griepachtige verschijnselen kroop begin van het jaar al boven het normale niveau voor de winter," vertelt Carl Koppeschaar, een van de initiatiefnemers van de Grote Griepmeting. "Maar er vond geen al te grote stijging plaats.

Er was dus nog geen aanwijzing voor een op handen zijnde epidemie. Trouwens: ook nu nog is er geen vergelijk met de epidemieën die zich de afgelopen jaren voordeden. Maar dat kan de komende weken natuurlijk nog veranderen."

Het gaat op dit moment voornamelijk om gevallen van B-griep, een uitsluitend van mens op mens over te dragen griepvariant. B-griep verloopt veel milder dan zijn gevaarlijke broertje, de A-griep, en heeft meer weg van een zware verkoudheid.

Ook in Noorwegen woedt B-griep, terwijl in Frankrijk gevallen van A- en B-griep zijn geconstateerd. In het midden van Engeland deed zich de afgelopen week een scherpe toename voor van het aantal gevallen B-griep.

"Heel merkwaardig is dat de griep dit jaar Nederland als een van de eerste landen in Europa trof, " vervolgt Koppeschaar. In de afgelopen jaren zagen we de griep in Ierland of het noorden van Groot-Brittannië de kop opsteken, om vervolgens via Portugal of Spanje langzaam noordwaarts te kruipen.

Daarom is dit seizoen ook in Portugal een Grote Griepmeting gestart. Maar mogelijk is die verspreiding in noordelijke richting toeval geweest, net zoals je met een dobbelsteen een aantal keren achter elkaar 'zes' kunt gooien."

Of de griepepidemie de komende weken toeneemt, is niet te voorspellen. De Belgische viroloog prof. dr. Marc Van Ranst verwacht voor dit jaar een zeer kleine epidemie. "De A-griepvariant H3N2 is aan het verdwijnen," zegt Van Ranst. "H3N2 is al onder de mensen sinds 1968, en dat is zeer lang voor een griepvirus.

Wanneer virussen verdwijnen, wisselen voor een tijdje sterke en zwakke seizoenen elkaar af (sterk-zwak-sterk-zwak). Daarna krijgen we een patroon sterk-zwak-zwak-sterk. Ik denk dat we nu in een tweede jaar zitten, zodat we een zwak seizoen gaan krijgen. Mogelijk is er volgend jaar dan weer een sterk seizoen."
Provincie:
Tag(s):