maandag, 15. mei 2006 - 13:06

TPG moet verkeersboetes chauffeurs betalen

Amsterdam

Het gaat om twee boetes voor overschrijding van de maximumsnelheid met 4 resp. 6 km per uur. Dat heeft het Hof van Den Haag bepaald in een rechtszaak die namens de chauffeur door ABVAKABO FNV was aangespannen. ABVAKABO FNV-advocaat Arno van Deuzen denkt dat de uitspraak belangrijk is: 'Het Hof geeft met deze uitspraak nadere uitleg over een wettelijke bepaling. Daarin staat dat de werkgever aansprakelijk is voor schade die de werknemer veroorzaakt, tenzij er sprake is van opzet.

Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor werkgevers. Bijvoorbeeld voor buschauffeurs, maar eigenlijk gaat het op voor alle werknemers die rondrijden in een auto waarvan het kenteken op naam van de werkgever staat.'

De rechter oordeelde dat de chauffeur van TPG niet met opzet te hard gereden heeft en daarom moet TPG de boete betalen en niet de werknemer. 'In het verkeer rijdt men gemakkelijk even iets te hard. In zijn algemeenheid zal er bij een overschrijding van de maximumsnelheid tot 10 kilometer per uur geen sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid', oordeelt de rechter.

Bij een overschrijding van de maximumsnelheid van meer dan 10 kilometer kan de zaak anders liggen, dan kan er wel sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid. Dan zou de werknemer schuld kunnen dragen en dus de boete zelf moeten betalen.
Provincie:
Tag(s):