woensdag, 4. januari 2006 - 15:16

Van levensbelang

Amstelveen

Dinsdag heeft een brand in Kerkrade het leven gekost aan een 5-jarig jongetje. Volgens Wim Plug, van brandweer Parkstad Limburg, had een rookmelder, die helaas in dit pand niet aanwezig was, hoogstwaarschijnlijk het leven kunnen redden van het jongetje. In de woning waren, toen de brand uitbrak, 2 volwassenen en twee kinderen aanwezig. Door een nog onbekende oorzaak brak brand uit op de bovenste zolderetage, waar het 5-jarig jongetje verbleef.

De moeder en het zusje zaten op de eerste etage. De broer van de moeder woonde beneden het gezin. Toen de brand werd opgemerkt, probeerde de broer en een toevallig voorbij komende brandweerman het jongetje nog te redden. Maar doordat de rook op de bovenste etage te heftig was kwamen ze zonder bescherming van ademlucht er niet meer bij. Brandweermensen met ademlucht, die snel ter plaatse waren troffen het kind aan, maar het bleek te laat.

In Duitsland is na een recente brand, waarbij vier mensen de dood vonden, opnieuw de discussie opgelaaid om rookmelders voor elk huishouden te verplichten. Ook in Nederland moeten nu alle nieuwbouwwoningen standaard zijn voorzien van rookmelders. Toch pleit de Nederlandse brandweer ervoor dat ook bestaande woningen worden voorzien van rookmelders. 'Dit zal, aldus Wim Plug gesteund door de brandweer van Amsterdam, veel onnodige slachtoffers kunnen besparen'.
Provincie:
Tag(s):