donderdag, 16. maart 2006 - 9:50

Verkoop aluminiumdivisie Corus bedreigt werkgelegenheid

IJmuiden

Vanochtend heeft staalconcern Corus de jaarcijfers over 2005 bekendgemaakt. Tevens meldt het concern de aluminiumdivisie te willen verkopen aan het Amerikaanse bedrijf Aleris. De verkoop geldt niet voor de vestigingen in Delfzijl en Voerde (Duitsland). Volgens FNV Bondgenoten is de verkoop overbodig temeer de aluminiumdivisie nog steeds een positieve bijdrage levert aan het goede concernresultaat.

Vakbondsbestuurder Jos Duijnhoven: 'Wij zijn absoluut geen voorstander van de verkoop van het aluminiumdeel zonder de smeltbedrijven. Corus moet de continuïteit van de werkgelegenheid waarborgen en dat doet het niet door de aluminiumdivisie te splitsen. Keer op keer hebben we aangegeven dat er in deze divisie moet worden geïnvesteerd, zodat de werkgelegenheid op de lange termijn wordt verzekerd. In plaats daarvan vloeit de winst terug naar het moederconcern.'

De bond gaat op korte termijn met de Nederlandse directie om de tafel om de plannen te bespreken. 'Het gaat ons erom dat Corus werkgelegenheidsgaranties afgeeft,' aldus Duijnhoven. 'Sluiting van de het smeltbedrijf in Delfzijl heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid bij toeleveranciers. Het noorden van het land worstelt al genoeg met het behoud van de werkgelegenheid.'

In het verleden heeft Corus al eerder geprobeerd om de aluminiumdivisie te verkopen. Dit stuitte op enorm verzet van de Nederlandse directie en vakbonden, waardoor de verkoop niet doorging.

In totaal werken zo'n 600 mensen bij de aluminiumdivisie van Corus in Nederland, waarvan circa 500 in Delfzijl en 100 op de R&D-afdeling in IJmuiden.
Provincie:
Tag(s):