maandag, 2. januari 2006 - 19:49

Vijf Leeuwarders onderscheiden met 'Gouden Leeuwtje'

Leeuwarden

Burgemeester Dales heeft tijdens zijn nieuwjaarstoespraak op 2 januari, namens het Gemeentebestuur, vijf Leeuwarders onderscheiden met een ‘Gouden Leeuwtje’voor hun grote verdiensten. Het gaat om mevrouw Elzeline van Riesen, de heer Folkert Fennema, de heer Sip de Haan, mevrouw Suze de Bruin en de heer Siep Lijzenga.

Mevrouw Elzeline van Riesen, niet alleen bekend als de op één na oudste roeister van Nederland en langjarig vrijwilliger bij het Nationaal Keramiekmuseum Het Princessehof, maar vooral als drijvende kracht in de Vosseparkwijk. Zij zette zich in gedurende een lange periode voor het welzijn van alle bewoners in deze wijk, haar intensieve hulp en begeleiding van zieken en stervenden en haar inzet voor de Vereniging Gehandicapten-belangen om stoepranden, oversteekplaatsen en de openbare ruimte als geheel maximaal toegankelijk te maken dwingen de gemeente groot respect af.

De heer Folkert Fennema heeft 42 jaar geleden de leiding op zich genomen van de Christelijke Brassband Hosannah. Deze vereniging bestaat 50 jaar en is zeer actief in Leeuwarden. Jaarlijks organiseert Hosannah een brassbandfestival en een jeugdfestival en verzorgen zij vele concerten in zorginstellingen. Al ruim 30 jaar verzorgt het A-orkest van Hosannah onder leiding van de heer Fennema de muzikale omlijsting van de 4 mei herdenking in de Prinsentuin. De heer Fennema leidt musici op voor erkende muziekdiploma's en verricht al zijn activiteiten zonder er ooit enige vergoeding voor te ontvangen.

De heer Sip de Haan was pionier bij de wijkvereniging in de Schepenbuurt. Al zo'n 40 jaar is hij daarbij betrokken als oprichter en bestuurslid, tot op de dag van vandaag. Sinds ongeveer 1980 zetelt de wijkvereniging in het wijkcentrum 'Het Skiphús' en is Sip de Haan de voorzitter. In die rol is hij een erkende belangenbehartiger voor zijn wijk en de mensen die daar wonen. Zijn sociale bevlogenheid en inzet voor sociaal zwakkeren is legendarisch.
Een recent resultaat van zijn vele inspanningen is de totstandkoming van het kunstwerk 'De Boei' op de rotonde aan de rondweg die de wijk begrenst, mevrouw Suze de Bruin en de heer Siep Lijzenga.

Mevrouw Suze de Bruin is al meer dan 30 jaar actief als bestuurder bij de wijkvereniging 'De Blokkendoos' in de Vrijheidswijk, voorheen Lekkumerend. Sinds 1989 is zij de voorzitter van de voormalige sectie wijkaangelegenheden, thans bekend als het wijkpanel. Haar inzet is de leefbaarheid te waarborgen van de wijk, die niet de makkelijkste van de stad is en een woonwagenkamp en een asielzoekerscentrum huisvestte. De werkgroepen Stedelijke Vernieuwing en Buurtschool van het wijkpanel konden ook leunen op haar grote inzet. Bij de grote veranderingen die de wijk doormaakt heeft zij een zeer actieve en uiterst betrokken rol gespeeld. Met de afronding van het vernieuwingsproces in zicht, heeft zij aangekondigd een stap terug te willen doen.

De heer Siep Lijzenga is supporter van het eerste uur van SC Cambuur. Vanaf 1964 was hij aanwezig bij alle thuiswedstrijden van Cambuur. Hoe bijzonder ook, ook dat is niet zijn grootste verdienste. Maar die aanwezigheid, gedurende inmiddels meer dan 40 jaar, legde wel de basis voor zijn inmiddels decennialange rol als materialenman en sleutelhouder, de man die als eerste de deur open doet en als laatste weer dicht, en dat zes dagen per week. Siep Lijzenga is Cambuur, de supervrijwilliger, de man met de grootste sleutelbos, wiens mobiele telefoon altijd rinkelt omdat er iets voor Cambuur geregeld moet worden. De shirts, de ondershirts, de sokken, de broekjes, de trainingspakken, de jassen, de handdoeken en de ballen, alles gaat door Lijzenga's handen. Geen Cambuur-speler kan voetballen zonder zijn inzet. Dat geldt niet alleen voor de spelers van het eerste elftal, maar ook die van de D's. Siepie staat voor iedereen klaar.
Provincie:
Tag(s):