dinsdag, 10. januari 2006 - 13:44

Wethouder rijdt op koolzaadolie

Noord-Beveland

Tamargreen uit Colijnsplaat heeft in december 2005 één van de bestelauto`s van de gemeente Noord-Beveland opgehaald om deze om te turnen tot een auto die op koolzaadolie rijdt. Na een aantal goed verlopen testen, is deze bestelauto rijklaar. Nu kan dus het feitelijke startsein worden gegeven voor de proef of de gemeentelijke bedrijfsvoertuigen geschikt zijn om op termijn allemaal op deze brandstof te gaan rijden.

Wethouder Meulenberg zal op 11 januari 2006 om 11:00 uur bij de buitendienstloods op Cruijckelcreke deze vrachtauto voltanken en eigenhandig uitvinden hoe deze auto rijdt op koolzaadolie. Dat koolzaadolie nu echt een alternatief voor de toekomst lijkt te zijn, blijkt overigens wel uit de aanwezigheid van BP Mol Schuddebeurs. Dit huidige ‘benzine’station hoopt in Zeeland een centrale positie op de aanvoermarkt te kunnen gaan vervullen.

Gemeente Noord-Beveland heeft één van de voertuigen omgebouwd om ervaring op te doen met het rijden op puur plantaardige olie, koolzaadolie. Noord-Beveland zet als eerste Zeeuwse gemeente deze stap.

Door beperkte stimuleringsmaatregelen is het rijden op koolzaadolie voor proefprojecten al aantrekkelijk gemaakt. De gemeente Noord-Beveland wenst juist vooral ervaringen op te doen voor gehele omschakeling op de langere termijn.

Gemeentevoertuigen rijden voornamelijk korte ritten en komen daardoor niet langdurig op bedrijfstemperatuur. Dit is juist wel belangrijk voor het goed functioneren van een dieselmotor die draait op koolzaadolie. Door de koolzaadolietank eerst in één auto te installeren, kan ervaring opgedaan worden die ook gebruikt kan worden voor de kleinere bedrijfsvoertuigen. Op termijn wenst de gemeente alle voertuigen en ook de trekkers om te bouwen, een wagenpark van zo’n 9 voertuigen.
Provincie:
Tag(s):