woensdag, 4. januari 2006 - 12:23

Zorgtoeslag te hoog vastgesteld volgens de FNV

Amsterdam

Veel mensen krijgen per 1 januari een zorgtoeslag die te hoog is vastgesteld. Dat zegt FNV-beleidsmedewerker Henk van der Velden. De zorgtoeslag is mede gebaseerd op de gemiddelde nominale premie voor de zorgverzekering. De gemiddelde premie is voor het berekenen van de zorgtoeslag geschat op 1106 euro.

Nu blijkt dat de werkelijke nominale premie gemiddeld rond 1050 euro ligt. “Dat zou betekenen dat de mensen ruim vijftig euro per jaar teveel ontvangen�, zegt Van der Velden. “Voor een huishouden met twee volwassenen komt dit neer op honderd euro. Volgens de wet wordt in de loop van 2006 naar de gemiddelde premies gekeken en vanaf 1 juli wordt het teveel of te weinig verrekend. Dat betekent dat mensen in de tweede helft van het jaar een stuk minder zorgtoeslag ontvangen. Wij vinden dat dat niet kan. De koopkracht staat toch al onder druk.�

De zorgtoeslag was overigens niet bedoeld als volledige compensatie van de stijging van de premies. Veel mensen wisten dit niet en komen er nu pas achter dat de zorgtoeslag te weinig is om de stijging van de nominale premie op te vangen. Van der Velden hoopt dat mensen daardoor niet in de problemen raken. De FNV heeft een speciale site over het nieuwe zorgstelsel met uitgebreide informatie over onder meer de zorgtoeslag.
Categorie:
Tag(s):