maandag, 10. september 2007 - 19:44

11 September

Dinsdag is het 6 jaar geleden dat al-Queda, met als leider Osama bin Laden, op 11 september 2001 aanslagen pleegde op de Verenigde Staten. Bij deze aanslagen kwamen duizenden onschuldige mensen om en raakte het land in een psychologische shock. Morgen herdenken de Verenigde Staten de aanslagen op New York en Washington in 2001.

Na de aanval op het Pentagon en de Twin Towers vielen Amerikaanse troepen Afghanistan binnen en werd het leger van de Taliban in één klap versnipperd. Toch blijft de Taliban wereldwijd aanslagen plegen tot ergernis van de Amerikanen.

Tot op heden is de meest gezochte man op aarde nog steeds niet gevonden en zal hij binnenkort de wereld weer weten te shockeren met een videoboodschap.

Na de inval besloten Amerikanen al vrij snel de hulp in toe roepen van de NAVO. Nederland stuurde troepen die in eerste instantie moesten gaan zorgen voor de wederopbouw van het land.

Minister Koenders, voor Ontwikkelingssamenwerking, zit op dit moment voor een driedaags bezoek in Afghanistan waar hij gesprekken voert met vertegenwoordigers van VN-organisaties. Hij vindt dat ‘de discussie over Afghanistan niet langer alleen mag gaan over de militaire inzet, maar ook over het versterken van de civiele component van de missie. “De Verenigde Naties, de Wereldbank en bilaterale donoren besteden nog te weinig aandacht aan de samenwerking met de Afghaanse regering, met name op het gebied van politie, mensenrechten, armoede- en corruptiebestrijding�, aldus Koenders.

Hij vindt dat daar op korte termijn veel duidelijker afspraken met de VN en andere internationale organisaties moeten worden gemaakt. “Er moet meer geïnvesteerd worden in brede civiele en politieke opbouw van Afghanistan. We staan op een tweesprong�, aldus de minister.

“In de afweging over het al of niet verlengen van de Nederlandse militaire missie na de zomer van 2008, moet het civiele aspect een belangrijke rol spelen. Er is geen louter militaire oplossing voor de problemen in Afghanistan. Militaire actie kan en moet gepaard gaan met schoner bestuur van de Afghaanse overheid, meer overleg met verschillende groeperingen in Afghanistan en de uitvoering van ontwikkelingsprogramma’s. Tevens is het van groot belang dat de vorming van een Afghaans politiemacht snel ter hand wordt genomen. De opbouw en veiligheid van Afghanistan moet sneller een Afghaans gezicht krijgen�, aldus Koenders. De minister heeft 15 miljoen Euro ter beschikking gesteld voor de versterking van de politie.

Dinsdag 11 september heeft Koenders nog een ontmoeting met president Karzai en de commandant van ISAF.
Provincie:
Tag(s):