maandag, 17. september 2007 - 9:39

13-Jarige mishandeld voor credits internetgame

Leeuwarden

De politie heeft vrijdagochtend 7 september een 14- en een 15-jarige jongen uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De twee verdachten zijn evenals het slachtoffer, een 13-jarige scholier uit Leeuwarden, fanatiek spelers van het internetspel Runescape. De scholier had een groot account in het spel opgebouwd, waarvan de verdachten een deel wilde hebben. Toen hij weigerde werd hij bedreigd.

Donderdagmiddag kwam hij de twee verdachten op de fiets tegen in Leeuwarden. Zij eisten opnieuw een deel van zijn credits. Toen hij weigerde, namen ze hem mee naar de woning van één van de verdachten, hij werd geslagen, geschopt en bedreigd met een mes, totdat hij uiteindelijk overstag ging en zijn account overboekte naar dat van een verdachte.

Vrijdagochtend heeft de politie beide verdachten aangehouden. Ze bekenden hun aandeel. Na verhoor zijn ze in afwachting van verdere berechting weer in vrijheid gesteld. Zowel het slachtoffer, de verdachten als hun ouders is hulp aangeboden.

Dit incident staat niet op zich. Zowel in Friesland als elders in het land hebben zich soortgelijke zaken voorgedaan. Meestal blijft het beperkt tot virtuele problemen, zoals cyberpesten, hacken, happy slapping, maar vaak wel met verstrekkende gevolgen. Daarbij is het voor ouders en scholen moeilijk om te controleren wat de jongeren allemaal op het internet doen.

De politie maakt zich zorgen over het feit dat jongeren soms veelvuldig thuis en op school op internet zitten zonder dat ouders of schoolleiding weten wat ze doen. Jongeren hebben zich deze wereld helemaal eigen hebben gemaakt; veel ouders lijken de boot te hebben gemist. De indruk bestaat dat jongeren strafbare feiten op het internet nog gemakkelijker doen dan in de "echte" wereld. Het gebeurt anoniem en hierdoor gaan jongeren gemakkelijker hun grenzen over.
Provincie:
Tag(s):