zaterdag, 1. december 2007 - 16:48

15 aanhoudingen bij internationale drugsactie

Tilburg / Brussel

Opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben vrijdag en zaterdag gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de zogeheten Etoile-actie zijn onder andere 15 personen aangehouden en is ruim 900 gram hash, 4500 gram hennep en een geldbedrag van ruim € 80.000,- aan contant geld in beslag genomen.

De actie werd uitgevoerd door ongeveer 500 opsporingsambtenaren uit de diverse landen. Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. De actie startte vrijdagmorgen om 10.30 uur en duurde in Nederland tot zaterdagmorgen 01.00 uur.

De controles concentreerden zich in de vier deelnemende landen op de vervoersassen Rotterdam-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in treinen en in de politie bekende drugspanden.

De controle van de KLPD spoorwegpolitie richtte zich op de internationale treinen van Rotterdam naar België en Frankrijk. Ook op de perrons waar de internationale treinen vanuit Roosendaal vertrekken, werden controles uitgevoerd. Er werd hierbij nauw samengewerkt met de collega's van de Belgische Federale Politie (Spoorwegpolitie).

In Doornik was een internationaal informatie-uitwisselingpunt ingericht waar gedurende de actietijd politie en douanemensen uit de 4 landen aanwezig waren. Opsporingsambtenaren uit de vier landen konden gedurende de actie direct dit uitwisselingspunt bellen als men informatie wenste over personen of voertuigen uit de landen.
Provincie:
Tag(s):