zaterdag, 27. oktober 2007 - 16:30

15e editie Eurospoor in de Jaarbeurs

Utrecht

Dit weekend vindt voor de 15e keer Eurospoor plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Ieder jaar bezoeken tienduizenden treinhobbyisten deze grootse beurs, die maarliefst twee jaarbeurshallen vult. In de grote Hal 1 zijn tientallen modelspoorbanen opgebouwd. Binnen- en buitenlandse modelspoorclubs etaleren hier hun treinbanen, van soms tientallenmeters lengte. Een waar schouwspel van treinen uit alle generaties en van diverse schaalgrootte rijden aan het publiek voorbij. Van stoomtrein tot moderne ICE’s, alles is er te zien.

De moderne treinbanen worden bestuurd middels moderne electronica en computerbesturing, waarbij iemand in de rol van treindienstleider achter een heus emplacementstableau zit.

Veel tijd en energie wordt ook gestoken in de bijgaande decors. Veelal berglandschappen, maar ook (oude) steden en dorpen worden tot in de finesse nagebouwd. Met uiterst fijn materiaal en kleine gereedschappen worden miniatuurboompjes, bovenleidingsportalen en allerlei onderdelen van gebouwen en straatmeubilair op ambachtelijke wijze gemaakt.

In Hal 2 staan tientallen stands van handelaren in nieuwe en gebruikte treinen en onderdelen voor modelspoorbanen. Hier kunnen de liefhebbers van deze tijdloze hobby hun verzamelingen weer aanvullen met net dat éne treintje dat er nog ontbreekt. De beurs is tot en met zondag 28 oktober.
Provincie:
Tag(s):