woensdag, 22. augustus 2007 - 17:08

'24uurcultuur' in Sneek

Sneek

De organisatie van het mega cultureel festival “24uurcultuur� nadert haar voltooiing. Het 24uur durende programma is definitief ingevuld, de artiesten zijn gecontracteerd, de locaties zijn ingevuld, de techniek en logistiek is er klaar voor, de catering is besteld, meer dan 80 vrijwilligers staan in de startblokken klaar en de kaartverkoop verloopt voorspoedig.

Op vrijdagavond 31 augustus zal om 21:00 uur het publiek worden opgewarmd met een optreden van de Watergate Scandels waarna het programma officieel van start gaat met de openingsact van Absurdo, gevolgd door optredens van de bekende rappers Lange Frans en Baas B. en de formatie Motel Westcoast met musici als Syb van der Ploeg (De Kast) en Mirjam Timmer (Twarres).

Het festival in Sneek onderscheidt zich van vele andere door de gedurfde programmering gedurende de nacht van vrijdag op zaterdag. In het Bolwerk wordt in de nacht een Dance Party georganiseerd met bekende Dj’s en worden er tot 5 uur ’s ochtends muziekfilms getoond. In de Martinikerk zal het nachtprogramma starten met folkmuziek van Johan Keus en Ernst Langhout, bekend van o.a. Friestalige Bob Dylan songs.

Daarna volgt een unieke uitvoering van de Schilderijententoonstelling van Moussorsky, uitgevoerd door een koperensemble met dirigent Tsjeard Verbeek. In de donkerste uren van de nacht volgen twee bijzondere films: Pans’s Labyrinth van Guillermo del Toro en Azuloscurocasinegro van meervoudig Oscarwinnaar Daniel Sánchez Arévalo. (Diegenen die in de nacht beide films zien wacht ’s ochtends een bijzondere beloning). De Sneker dichter/schrijver Henk van der Veer zal ’s nachts en ’s ochtends in de Martinikerk presentator en gastheer zijn. In de kerk zal ook een ontbijt worden geserveerd dat muzikaal zal worden omlijst met optredens van een koor, van de bekende Russische pianist Oleg Morozov en van de groep Souldada.

Zaterdagmiddag is er op het Martiniplein veel te zien en te horen met o.a. de hip hop dansworkshops van Alcajam en de theater programma’s De Eefje Wentelteefje Roadshow, LAZZI met de Commedia Dell’arte voorstelling ‘Pulchinella is ziek’ en het Theater zonder bla bla met de familievoorstelling Pinocchio. Verder zijn op het plein spetterende podiumacts van de dansgroep 3 DEE onder leiding van de uit Sneek afkomstige Ingrid Stoepker en van de lokatietheatergroep SULT met een, speciaal voor 24uurcultuur geschreven, absurde en hilarische therapeutische kookshow ‘Lekker ite mei Durk en Siete’.

Ook is er humoristisch straattheater van o.a. de acrobaat Torch Michaël, de Absurdist en Jo, Ko & Kobus. Onder het programmapunt ‘Schrijvers op de bank’ worden de bekende schrijvers Christine Otten en L.H. Wiener aan de tand gevoeld en lezen ze voor uit eigen werk, een en ander muzikaal omlijst door Meindert Talma & the Negroes.

Zaterdagmiddag zijn er optredens van de Amazing Stroopwafels en aan het begin van de zaterdagavond van Jeckyll & Hyde, een jump-collectief die de nieuwe rage van dansen zeer indrukwekkend demonstreert. De avond eindigt met optredens van UB40 tribute en, als slotact, Slagerij van Kampen.

www.24uurcultuur.nl Via voorverkoopadressen en de website zijn kaarten te bestellen voor de eerste twaalf of de tweede twaalf uur of een passe-partout voor 24 uur. Ook zijn er speciale kinderkaarten te koop voor de zaterdagmiddag. Er zijn nog kaarten beschikbaar, voor zover de voorraad strekt zijn er tijdens het festival ook aan de kassa nog kaarten te koop.

24uurcultuur is een initiatief van de serviceclub Rotary Sneek en Sneker Simmer (het opgerichte zomerfestival van Sneek), naar idee en uitvoering van BUOG (Pieter Stellingwerf) en met medewerking van o.a. het Centrum voor de Kunsten, het poppodium Bolwerk, Stichting Culturele Evenementen ‘de Martinikerk’ en de Stichting Literaire Activiteiten Sneek. De opbrengst van het cultureel festival 24uurcultuur komt geheel ten goede aan diverse goede doelen. De organisatie verwacht in totaal ruim 8.000 bezoekers.
Provincie:
Tag(s):