woensdag, 17. oktober 2007 - 15:32

25 Aanhoudingen in grote drugszaak

Rotterdam

In de periode van februari tot en met september 2007 deed de Eenheid Georganiseerde Criminaliteit van de Regionale Recherche Dienst onderzoek naar een organisatie die zich met de internationale handel in cocaïne bezig hield. In dit onderzoek zijn in Nederland, Denemarken en Duitsland in totaal 25 verdachten aangehouden, waarvan er nog 20 in bewaring zitten. Dit heeft de politie woensdag bekendgemaakt.

Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van een rechtshulpverzoek uit Denemarken. In november 2006 werden in Kopenhagen drie personen aangehouden bij een overdracht van 3,5 kilogram cocaïne, die vanuit Rotterdam naar Kopenhagen was vervoerd in een geprepareerde auto.

Bij een doorzoeking in de woning van één van de verdachten in Denemarken werden nog eens 6 kilogram cocaïne alsmede vuurwapens, waaronder twee machinegeweren, aangetroffen. Ook deze cocaïne bleek afkomstig te zijn uit Rotterdam. Uit het Deense onderzoek bleek dat het hier zou gaan om een vanuit Rotterdam opererende organisatie, bestaande uit personen met overwegend de Marokkaanse nationaliteit.

Deze organisatie zou ook verantwoordelijk zijn voor cocaïnetransporten vanuit Rotterdam naar andere Europese landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, België en Italië. Alleen al naar Denemarken zou deze organisatie in 2006 circa 100 kg cocaïne hebben uitgevoerd. Het betroffen transporten tussen de 2 en 8 kilogram cocaïne, die door koeriers in geprepareerde auto’s naar hun bestemming werden gereden.

Naar aanleiding van de Deense informatie werd in Nederland het onderzoek onder de naam “Bernagie� opgestart. Na verloop van tijd ontstond een goed beeld van de bij de organisatie betrokken verdachten. Tevens bleek dat deze, voornamelijk illegaal in Nederland verblijvende verdachten, regelmatig wisselden van woningen en onder andere verbleven in woningen in Rotterdam, Schiedam, Capelle aan den IJssel en Amsterdam.

Deze woningen werden door zogenaamde katvangers voor hen gehuurd. Tijdens het onderzoek kon een viertal transporten cocaïne naar Denemarken, Italië en Frankrijk worden onderschept. Dit betroffen partijen van 2 tot 4 kilogram cocaïne per transport.

Op 3 juli 2007 werden in Nederland 9 en in Denemarken 4 verdachten aangehouden. Op een latere datum werden in Nederland nog eens 12 verdachten aangehouden.

Aansluitend op de aanhoudingen werd zowel in Nederland als Denemarken een groot aantal doorzoekingen verricht. Bij de doorzoekingen in Nederland werden hoeveelheden drugs en een aantal vuurwapens in beslag genomen. Uit het onderzoek was al gebleken dat de verdachten het geld dat zij met deze drugshandel verdienden onder andere investeerden in onroerend goed in Marokko.
Provincie:
Tag(s):