dinsdag, 14. augustus 2007 - 16:05

25ste Visserijdag met vrouwelijke admiraal

Harderwijk

De tijd van de oude Zuiderzee, oude botters, pluten en bonzen komt in Harderwijk weer even tot leven. Op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus wordt in en rondom de Harderwijkse Vissershaven bij het stadhuis de 25ste Visserijdag georganiseerd.

Als belangrijke gast op zaterdag 25 augustus zal die middag burgemeester John Berends met zijn echtgenote Tineke de Gelderse Gedeputeerde mevrouw Marijke van Haaren ontvangen in de rol van Admiraal tijdens het traditionele Admiraalzeilen in de Harderwijkse Vissershaven.

Bijzonder is dat in de Nederlandse maritieme wereld voor de allereerste keer op officiële wijze een vrouwelijke admiraal aanwezig is. Bij de marine was geen kostuum voorradig zodat speciaal voor deze gelegenheid een aparte damesoutfit met het onderscheidingsteken van vlootadmiraal moest worden gemaakt. Voor het Visserijdagjubileum in Harderwijk is daar graag een uitzondering voor gemaakt.

Het bestuur van de Stichting Visserijdag Harderwijk heeft ter gelegenheid van de 25ste Visserijdag gekozen voor het uitbrengen van een jubileumboek. Een boek als een stille getuige van een verdwenen cultuur, waarbij de Zuiderzeevisserij met de daaraan verbonden nevenactiviteiten van groot belang was voor de ontwikkeling van Harderwijk. Het boek heeft als titel: ‘Op z´n Harderwieks ‘. ‘Op z´n Harderwieks’ geeft niet alleen een beeld van een tijd die ver achter ons ligt, maar ook een beeld van de huidige Visserijdagen, die aanvankelijk zijn georganiseerd als een ingetogen dag voor oud vissers en uitgegroeid is tot een belangrijk cultuurhistorisch evenement.

Tijdens de officiële opening van de Visserijdag, op zaterdagmorgen 25 augustus, zal het allereerste exemplaar van ‘Op z´n Harderwieks’ worden uitgereikt aan burgemeester John Berends. De samenstelling van het boek is ook een Harderwijkse aangelegenheid. Plaatselijk auteur Theo Bakker is verantwoordelijk voor de redactie, terwijl Flevodruk Harderwijk de vormgeving en het drukwerk heeft gerealiseerd. De oplage van ‘Op z´n Harderwieks’ bedraagt 2000 exemplaren. Eerder heeft de Stichting Visserijdag in het kader van de Harderwijk Reeks het boek: ‘Nooit Uitgevist’ uitgegeven. Dit boek, met een oplage van 1000 exemplaren, was in een snel tempo uitverkocht.
Provincie:
Tag(s):