woensdag, 19. september 2007 - 15:31

36 opvarenden gered van zinkend zeilschip

Almere

Een zeilklipper met daarop 36 personen is woensdagmiddag op het Markermeer in de problemen geraakt. Om 14.30 uur ontving het Kustwachtcentum de melding dat het schip de ‘Almere’ tegen de E-A1 boei op het Markermeer was aangevaren. Hierdoor is een gat in het voorschip geslagen waardoor het schip water maakte.

De KNRM reddingboten van Enkhuizen en Marken waren als eerste ter plaatse en hebben alle opvarenden overgezet op het charterschip De Gouwzee, dat in de buurt was. In Hoorn zijn de passagiers aan wal gebracht waar ze door hulpverleners zijn opgevangen.

De 32 jonge Duitse zeilers en hun twee leerkrachten vertrekken woensdagavond per bus naar huis. Ze zijn allen ongedeerd en met de schrik vrijgekomen. Direct nadat ze veilig aan land waren gebracht, zijn ze opgevangen in de brandweerkazerne. Daar kregen ze soep en broodjes. Vervangende kleding was niet nodig: ze zijn warm gekleed en niet nat geworden. Ze hebben contact gehad met het thuisfront. Dit meldt de gemeente Hoorn.

De klipper Almere die vanmiddag zonk na een aanvaring met een boei telde in totaal 36 opvarenden. Naast de twee bemanningsleden voeren 32 leerlingen en twee leerkrachten van de Liese Meitner Schule uit Paderborn in Duitsland met dit schip. De leerlingen zijn ongeveer 15 jaar oud.

Alle opvarenden zijn ongedeerd, maar hebben hun bagage en papieren niet mee kunnen nemen van het inmiddels geschonken schip. De jongeren vertrekken vanavond per bus naar Paderborn waar ze door hun ouders worden opgewacht.

De klipper Almere is van de Hanzecompagnie en had Lelystad als thuishaven. De politie heeft het gezonken schip gemarkeerd. De eigenaar moet de klipper bergen. Het Korps Landelijke Politie Diensten zal onderzoek doen naar de oorzaak van de aanvaring.
Provincie:
Tag(s):