zaterdag, 1. december 2007 - 18:30

7 Wietrokers gepakt voor 24 koperdiefstallen

Drachten

De politie heeft de afgelopen weken zeven inwoners van Drachten, variërend in leeftijd van 18 tot 30 jaar, aangehouden. De zeven maakten zich vooral schuldig aan koperdiefstallen.

Er werden de afgelopen maanden vooral in de gemeenten Smallingerland en Opsterland opvallend veel bliksemafleiders van gebouwen gestolen. Hierop heeft de politie een onderzoek ingesteld. Op 1 november zijn twee verdachten aangehouden in hun auto in Twijzelerheide. De twee waren op weg om koper te verkopen. In de auto werden delen van koperen bliksemafleiders aangetroffen.

Nader onderzoek leidde naar de vijf andere verdachten, die de afgelopen weken in Drachten zijn aangehouden. Een 22-jarige, een 20-jarige en een 29-jarige verdachte zitten in voorlopige hechtenis, de overigen zijn na verhoor heengezonden. Zij blijven verdachten.

In totaal heeft de politie met de aanhoudingen 24 zaken opgelost. In de meeste zaken werden koperen bliksemafleiders gestolen. Dit gebeurde onder andere bij een aantal scholen in Drachten, Beetsterzwaag, Nij Beets en Gorredijk. Bij de school in Nij Beets werd ook nog een laptop gestolen.

Het Openbaar Ministerie zal, naast de diefstal, mogelijk ook het feit ten laste leggen dat door de diefstal de gebouwen en de mogelijk daarin verblijvende personen, gevaar liepen bij een eventuele blikseminslag. De opbrengst van het koper - die voornamelijk op ging aan wietgebruik – staat in geen verhouding tot de schade die aan de gebouwen is ontstaan. Die wordt geschat op ruim 50.000 euro, met name door de vervanging van de bliksemafleiders. De politie stelt een nader onderzoek in naar de opkopers.
Provincie:
Tag(s):