vrijdag, 23. november 2007 - 8:57

Aandacht voor klimaatverandering

Zeeland

Van 24 tot en met 30 november vindt de Zeeuws-Vlaamse Klimaatweek plaats. Met een vol, maar vooral boeiend programma willen Natuur&Zo en de gemeenten Hulst, Terneuzen en Sluis aandacht vragen voor de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.

De klimaatweek komt voort uit de Zeeuwse klimaatdag, een initiatief van het Zeeuws Platform Duurzame Ontwikkeling, COS Zeeland, ZMF en Zeeuwind, die vorig jaar voor het eerst plaatsvond. Dit jaar vinden op 28, 29 en 30 november verschillende activiteiten plaats in Heinkenszand en Middelburg.

Het programma voor de Zeeuws-Vlaamse Klimaatweek ziet er als volgt uit:

Zaterdag 24 november:
09.30 tot 16.00 uur: Klimaatvriendelijke rijstijltraining: geïnteresseerden kunnen testen hoe energiezuinig zij rijden in een Virtual Trainer van het Nieuwe Rijden (Grote kerk, Noordstraat, Terneuzen)

10.00 en 14.00 uur:
Excursies om 10.00 en 14.00 uur met aardgasbus naar windmolenpark Koegorspolder Terneuzen en Biopark Terneuzen. De excursie duurt ongeveer 1,5 uur. Bij de opstapplaatsen worden de deelnemers door Yara en Zeeland Seaports getrakteerd op een Zeeuwse bolus en een kopje koffie/thee. Deelname op inschrijving via voorlichting@gemeentesluis.nl (Opstapplaatsen: stadhuisplein Terneuzen en Keizer Karelplein Sas van Gent)

10.00 tot 16.00 uur:
Open dag Testveld Kleine Windturbines met Infomobiel van energiebedrijf Delta (Techno Park Zeeland, Buys Ballotstraat, Schoondijke)

Vanaf 12.00 uur:
Optreden van klimaatkomiek Theodoor Braaksma (Binnenstad, Terneuzen)

13.30 uur:
Officiële opening Klimaatweek door burgemeester Jan Lonink (Terneuzen). Hij krijgt een rijles klimaatvriendelijk autorijden in de Virtual Trainer van het Nieuwe Rijden (Grote kerk, Noordstraat, Terneuzen)

Maandag 26 november:
Vanaf 19.00 uur (ontvangst vanaf 18.45 uur):
Klimaatbijeenkomst voor het Zeeuws-Vlaamse bedrijfsleven. Burgemeester Jan Lonink en Commissaris van de Koningin Karla Peijs geven de aftrap van de avond, waarin klimaatbewust ondernemen centraal staat. Weerman Erwin Kroll treedt op als spreker en de film “An inconvenient truth� van nobelprijswinnaar Al Gore wordt vertoond
(Scheldetheater, Terneuzen, op uitnodiging)

Dinsdag 27 november:
19.30 uur: Vertoning van de film “An inconvenient truth� van Al Gore (Merral-bioscoop, Terneuzen, gratis toegang, reserveringen via 0115 - 688 848)

Woensdag 28 november:
19.30 uur: Vertoning van de film “An inconvenient truth� van Al Gore. Ledeltheater, Oostburg, gratis toegang, reserveringen via 0117 – 452 735)

Donderdag 29 november:
19.30 uur inloop en om 20.00 uur aanvang: Klimaatcafé in samenwerking met ZMF met als gastheer dichter-cabaretier Frank van Pamelen. Zeeuwse weerman Jos Broeke treedt op als spreker. Verder is er muziek, het Zeeuwse klimaatlied een klimaatquiz en kunnen bezoekers klimaatneutraal bier proeven (Café Ter Nose, Markt 6-8, Terneuzen)

Vrijdag 30 november:
19.30 uur: Vertoning van de film “The Great Global Warming Swindle�. Deze film is de tegenhanger van “An inconvenient truth� en wil de verhalen over klimaatverandering ontkrachten (Bibliotheek, Terneuzen, gratis toegang, reserveringen via: info@nme-zvl.nl)

Tijdens de klimaatweek hebben de bouwmarkten van Gamma, Karwei en Boerenbond informatiestands voor klimaatvriendelijk klussen en verbouwen.
Provincie:
Tag(s):